Hun trængte ind i Kongressen sammen med hundredvis af Trump-tilhængere. Nu er hun den første til at blive dømt

Stormløbet mod Capitol Hill 6. januar i år har medført over 500 anholdelser. Her små seks måneder senere er den amerikanske retsvæsen klar med den første dom. Og den overrasker.

 
Demonstranter stormede 6. januar Capitol Hill i Washington D.C. for at protesterer imod udnævnelsen af Joe Biden som USA's næste præsident. I videoen kan du se demonstranterne bryde ind i regeringsbygningen og deres sammenstød med politiet. Advarsel: videoen indeholder voldsomme billeder. Video: Ritzau/Scanpix, CNN. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 6. januar har FBI og de amerikanske myndigheder haft nok at se til.

Over 800 personer er blevet identificeret som en del af den store gruppe Trump-tilhængere, der brød ind i den amerikanske kongres. I 500 af tilfældene er der blevet rejst tiltale, og nu har en dommer afgivet den første dom i en af sagerne.

Anna Morgan-Lloyd fra delstaten Indiana er onsdag blevet idømt tre års betinget fængsel, samfundstjeneste og en bøde på 3.000 kroner.

Den 49-årige kvinde slap for at afsone, da hun erkendte sin skyld forud for retssagen, skriver tyske Der Spiegel.

Fem personer mistede livet under angrebet på Kongressen, der fandt sted samme dag, som valget af Joe Biden som landets næste præsident skulle godkendes. Optøjerne skete i protest mod godkendelsen, da tilhængerne mente, at Donald Trump var den rigtige vinder af valget.

Anna Morgan-Lloyd har indrømmet, at hun ulovligt var trængt ind på Capitol Hill.

Over 800 personer er blevet identificeret efter angrebet på den amerikanske kongres 6. januar. Der er blevet rejst sigtelser mod cirka 500 personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix.

»Jeg var der for at vise præsident Trump min støtte, men jeg skammer mig over, at det endte i et uciviliseret, voldeligt optrin,« sagde hun foran den føderale domstol i Washington ifølge Der Spiegel.

Hun rejste til den amerikanske hovedstad for at vise sin støtte til Trump, der flere gange gentog sin udokumenterede påstand om massiv valgsvindel ved det foregående præsidentvalg. Han opfordrede sine tilhængere til at marchere til Capitol Hill og »kæmpe som ind i helvede«.

Anna Morgan-Lloyd fulgte opfordringen og ankom sammen med flere hundrede andre til parlamentsbygningen, hvor hun dog kun blev i ti minutter. Under sin indtrængen gjorde hun sig ifølge dommeren ikke skyldig i vold.

»Det var den bedste dag i mit liv,« skrev hun dagen efter episoden på sin Facebook-profil.

Hun har efterfølgende samarbejdet med politiet og undskyldt for sine handlinger.

Dommer Royce Lamberth valgte at følge anklagemyndighedens henstilling og ikke idømme Anna Morgan-Lloyd en fængselsstraf. Samtidig understregede han dog, at det var en »alvorlig forbrydelse«, og at angrebet på Kongressen »ikke blev voldsomt ved et uheld«.

Donald Trump blev efterfølgende stillet for en rigsretssag for sin opfordring til angrebet. Det var hans anden af slagsen. Det republikansk ledede senat valgte dog at frikende ham.

De amerikanske myndigheder forventes at sigte flere personer i den kommende tid.

LÆS MERE