Hun ligner en P1-lytter – hun stemmer på Trump

Luk øjnene. Hvad ser du, når jeg beder dig forestille dig en Trump-vælger? Kom med til vælgermøde og mød hende, der stemmer på Trump – men ikke tør sige det højt.

Præsident Donald Trump i byen Manchester i anledningen af primærvalget i staten New Hampshire, hvor Bernie Sanders vandt Demokraternes og Donald Trump vandt Republikanernes valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

»USA! USA! USA!« Råbene gjalder ud over det lokale ishockeystadion i Manchester, New Hampshire. Præsident Trump er i byen, og det går ikke stille for sig.

Det er dagen inden statens primærvalg. Egentlig skulle det være Demokraternes øjeblik, men lige nu har den republikanske Trump stjålet alt deres shine med et gigantisk vælgermøde – »HUGE«, ville han nok kalde det, og det ville være rigtigt. Tusindvis stået i kø i timevis for at få en god plads, nogle har endda overnattet, men »kun« 11.000 mennesker bliver lukket ind, resten må følge mødet på storskærm udenfor.

Trump-fans samledes i Manchester, New Hampshire, den 10. februar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst.

Hvis jeg spørger dig, hvordan Trumps loyale kernevælgere til sådan en begivenhed ser ud, hvad ville du så svare? Måske ville du beskrive dem som hvide mænd fra arbejderklassen med røde »Make America Great Again«-kasketter, måske overvægtige som så mange andre amerikanere?

Jo jo, den type er der. Også i stort tal. Men lad mig fortælle dig om Robin, som sidder lige til venstre for mig.

Robin er 63 år, slank, velholdt, hendes briller giver hende et intellektuelt look. Hun er fra Maine i USAs nordøstligste hjørne ud mod Atlanterhavet, men hun ligner fuldstændig en dansk kvinde, der lytter til P1 og læser bøger. Hun taler stille og velovervejet, arbejder på en offentlig skole. Hun er gift og har børn.

Trump-fans under præsidentens tale i Manchester, New Hampshire. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson.

Robin er der, fordi hun er glødende Trump-fan. Jeg spurgte hvorfor og tænkte, at hun ville svare noget om den gode økonomi eller Trumps migrationspolitik. Det kom hun også til, men hun startede et helt andet sted.

Hun svarede: Fordi Trump elsker USA.

For hende var Trump manden, der kæmper for de ægte værdier for landet. Der passer på borgerne. Som forstår dem. Som gør de ting, han har lovet. »Promises made, promises kept«, som der står på skilte overalt på stadionet.

Robin synes, det er en rigtig god idé at bygge en mur, som kan holde ulovlige migranter ude. Mordere og kriminelle, hvorfor skal USA stille skole og rettigheder til rådighed for dem? Hvis man vil ind i USA, så brug de lovlige kanaler.

Hun mener, at Demokraterne havde snydt i sidste præsidentvalg ved at sende busser fyldt med vælgere fra andre stater ind i New Hampshire og dermed vundet staten snævert over Trump (en myte, der er blevet aflivet mange gange). Og nej, hun synes da heller ikke, at Trump altid udtaler sig smagfuldt om kvinder, men det er bare ikke det afgørende.

Samlingen fandt sted i ishockeyhallen SNHU Arena i byen Manchester, New Hampshire. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst.

Men derhjemme føler Robin sig som »en rød fisk i et blåt hav«. Hun har ikke fortalt andre end sin mand, sin datter og en tidligere kollega, at hun er til Trump-møde. Og da slet ikke sine kolleger på den offentlige skole. Hun har ikke modet til at stå frem med sine holdninger på arbejde, erkender hun, og hun beklager det. Sådan burde det ikke være. Men hun er bange for konsekvenserne, hvis hun siger noget.

Denne aften er hun blandt venner. Og Trump siger alt det, hun ønsker at høre:

»Glem alt om globalisering, vi vil tage os af vores eget land,« siger Trump, der er selverklæret nationalist. Han fortæller om de stærke tal for amerikansk økonomi, den lave arbejdsløshed, det boomende aktiemarked.

Han angriber Demokraternes migrationspolitik for at ville tillade fri indvandring: »De vil have tusinder og tusinder af mennesker ind i vores land; mange er ikke ligefrem dem, vi leder efter, vel? Jeg mener, mordere, voldtægtsforbrydere og andre ting,« siger han og fortæller en fabel om en kvinde, der tager en syg slange til sig, giver den mælk og honning – og som slår kvinden ihjel, da den kommer til kræfter igen.

Manchester, New Hampshire. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst.

Robin klapper og rejser sig igen og igen med salen. Det er ikke hende, der står nede foran og råber »lock her up« – »sæt hende i fængsel« – om Demokraternes Nancy Pelosi, der rev Trumps tale i stykker til State of the Union. Det er heller ikke Robin, der kommer til at gå rundt og ringe på døre for at mobilisere nye vælgere.

Men Robin er den stille Trump-vælger, du sjældent hører om. Dem, der også er mange af. Næste gang, du tænker på en Trump-vælger, så husk Robin.

Måske ligner hun dig?

Opdateret 22.44. Det har tidligere af denne artikel fremgået at Robin skulle føle sig som »en blå fisk i et rødt hav«. Det er naturligvis omvendt – »en rød fisk i et blåt hav« – da republikanerne kendetegnes ved den røde farve og demokraterne ved den blå. Berlingske beklager farve-forvirringen.