Højtstående republikaner med markant budskab: Vi må træffe et valg – Trump eller sandheden

I USA spidser interne magtkampe til i det republikanske parti, hvor en arvtager til Donald Trump og en rettesnor for partiets fremtid skal findes. Nu tager kongresmedlem Liz Cheney bladet fra munden i et åbent brev, hvori hun på ny går i rette med den tidligere præsident og hans støtter.

 
I januar stemte det republikanske kongresmedlem Liz Cheney for at stille Donald Trump for en rigsret. Siden valgte Republikanerne at lade Cheney beholde sin post i partiets ledelse. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er datter af Dick Cheney, som var mangeårig vicepræsident under George W. Bush, og hun er nummer tre i det republikanske parti.

Med andre ord: Når Liz Cheney taler, så lytter man. Eller sådan plejede det i hvert fald at være, men meget er nu anderledes i amerikansk politik.

Siden Liz Cheney tidligere i år stemte for en rigsretssag mod Donald Trump for hans rolle i stormløbet mod Kongressen 6. januar, er Liz Cheney gentagne gange blevet modarbejdet af sit eget parti, der nu forsøger at få hende afsat fra toppen.

På den baggrund advarer Liz Cheney i et åbent brev i Washington Post om, at Republikanerne står »ved et vendepunkt«: Partiet må beslutte, om det støtter »Trump eller sandheden«.

»Vi skal være modige nok til at forsvare de grundlæggende principper, der ligger til grund for og beskytter vores frihed og demokratiske proces. Jeg er forpligtet til at gøre dette, uanset hvad de kortsigtede politiske konsekvenser måtte være,« skriver Liz Cheney i brevet.

Donald Trump har siden sit nederlag i 2020 fastholdt, at valget var et bedrageri, og at sejren blev stjålet fra ham. Der er hidtil ikke fremlagt beviser for Donald Trumps påstande om uregelmæssigheder ved valget. Ingen af de over 50 domstole, som den nu tidligere præsident og hans rådgivere indgav søgsmål ved, har givet Donald Trump medhold i påstanden. Alligevel viser meningsmålinger, at seks ud af ti republikanske vælgere tror på påstanden.

Vælger Republikanerne at støtte Donald Trumps løgn om valget, er partiet med til at underminere retsstatsprincipperne i USA, hvor volden risikere at blusse op på ny – ganske som tilfældet var 6. januar, skriver Liz Cheney i Washington Post.

»Donald Trump forsøger at ophæve væsentlige elementer af vores forfatningsmæssige strukturer, der er med til sikre, at demokratiet fungerer – tilliden til valgresultatet og retsstatsprincippet. Ingen anden amerikansk præsident har nogensinde gjort dette,« skriver Liz Cheney og advarer:

»Historien holder øje med os.«

En afstemning om Liz Cheneys fremtid i partiet kan finde sted allerede onsdag, skriver The Guardian.

»Spørgsmålet, der nu ligger foran os, er, om vi vil deltage i Donald Trumps korstog for at delegitimere det juridiske resultat af præsidentvalget i 2020 med alle de konsekvenser, det måtte have.«

Republikaneren Adam Kinzinger, der er medlem af Kongressen, roser Liz Cheney for at stå ved sin kritik af Trump. Han skriver på Twitter, at han ikke vil stemme for at fjerne hende fra partiets ledelse.

»De forsøger at fjerne Liz (Cheney, red.) for konsekvent at fortælle sandheden,« skriver Kinzinger, der ligesom Cheney stemte for at stille Donald Trump for en rigsretssag.