Harvard og Yale tav om kinesiske og arabiske kæmpedonationer

Amerikanske topuniversiteter har modtaget udenlandske donationer i milliardklassen fra lande som Kina, Saudi-Arabien og Qatar – og måske Iran og Rusland – uden at oplyse USAs myndigheder om støtten.

Harvard University i amerikanske Boston er et af verdens mest prestigefyldte universiteter, men det er også en milliardforretning, og de amerikanske myndigheder mener ikke, at der er styr på, hvor pengene kommer fra. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISA HORNAK/EPA/Scanpix Ritzau

Universiteter i USAs og verdens absolutte top har i en årrække modtaget donationer for samlet milliarder af dollar fra udlandet, der ikke er blevet gjort rede for til de amerikanske myndigheder.

Det oplyser USAs undervisningsministerium i en opsigtsvækkende redegørelse. Pengene er blandt andet kommet fra Kina, Saudi-Arabien, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, og de amerikanske myndigheder kræver desuden oplysninger om mulig støtte fra Iran og Rusland.

Det prestigefyldte Yale University bliver i øjeblikket udsat for yderligere efterforskning af et beløb på mindst 2,5 milliarder kroner »i udenlandske donationer og kontrakter« fra de seneste fire år, som myndighederne fortsat afkræver universitetet en forklaring på.

Samtidig henviser myndighederne til en nylig straffesag om fordækte penge fra den kinesiske stat på topuniversitetet Harvard.

»Det handler om gennemsigtighed,« lyder det i en erklæring fra USAs undervisningsminister, Betsy DeVos.

»Hvis uddannelsesinstitutioner og universiteter modtager udenlandske penge og gaver, fortjener deres studerende, donorer og skatteydere at få at vide, hvor meget det drejer sig om, og hvem der giver. Ydermere er det, hvad loven kræver,« siger Betsy DeVos.

Yale University vil gerne kendes for forskning, undervisning og sport som her under den traditionelle dyst med Harvard University. Men nu er Yale under efterforskning for manglende oplysninger om pengestrømme fra udlandet, som de amerikanske myndigheder kræver en redegørelse for. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER/Reuters/Scanpix/Ritzau.

44,5 milliarder uden om myndighederne

Amerikanske uddannelsesinstitutioner har pligt til at oplyse myndighederne om udenlandske donationer eller betalinger fra udlandet, når beløbet er på mere end 250.000 dollar – cirka 1,7 millioner kroner.

Undervisningsministeriet indledte i juli en efterforskning af universiteternes manglende registrering af de udenlandske penge. Siden har amerikanske universiteter skyndsomt oplyst om ca. 44,5 milliarder kroner, som de har modtaget i form af udenlandske donationer og betaling for udført arbejde fra udlandet uden at registrere beløbene hos myndighederne.

Et tilsvarende milliardbeløb er siden 1990 blevet registreret på den lovpligtige måde i donationer til amerikanske universiteter fra fire lande: Qatar, Kina, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Men »det reelle beløb kan være væsentligt højere«, vurderer de amerikanske myndigheder.

»Desværre er det sådan, at jo mere vi graver, jo flere eksempler finder vi på, at alt for mange ikke indrapporterer alt eller ikke indrapporterer i det hele taget,« lyder det i erklæringen fra undervisningsministeren.

Langt de fleste penge er blevet modtaget af en lille gruppe universiteter, der inkluderer nogle af USAs mest anerkendte og internationalt prestigefyldte forsknings- og uddannelsesinstitutioner.

Yale erkender i en erklæring på universitetets hjemmeside, at registrering af udenlandsk støtte fra 2014 til 2017 manglede, men nu mener universitetet, at »indrapporteringen er opdateret og fyldestgørende«.

Vedrørende de nye anklager om, at der fortsat mangler at blive gjort rede for yderligere et milliardbeløb, oplyser universitet, at man ser på undervisningsministeriets henvendelse og »forbereder et svar«.

Forskere anholdt for kinesisk forbindelse

Undervisningsministeriet oplyser, at foreløbige resultater af efterforskningen er blevet videresendt til USAs kongres.

En af konklusionerne er, at de største amerikanske universiteter og uddannelsesinstitutioner aktivt søger støtte hos udenlandske regeringer, firmaer og enkeltpersoner, selv om »nogle donorer er kendt for en fjendtlig indstilling over for USA«.

Undervisningsministeriet advarer om, at de udenlandske penge kan udnyttes til at udøve »soft power« eller give adgang til at stjæle forskningsresultater og intellektuelle rettigheder. Samt at det kan give udenlandske regeringer mulighed for at udsprede propaganda til deres fordel.

Samtidig påpeger ministeriet, at Harvard University har udvist »en bekymrende mangel på kontrol og overblik« over udenlandske penge i universitetets økonomi.

En anerkendt amerikansk forsker og fakultetsleder på Harvard blev for nylig fængslet og anklaget for at have løjet om sin forbindelse til og indtægter fra den kinesiske regering.

Yderligere en Harvard-tilknyttet forsker blev anholdt på vej til Kina og anklaget for at have stjålet forskningsresultater for egen vindings skyld, mens en kinesisk forsker blev anklaget in absentia for at have arbejdet for det kinesiske militær, mens hun forskede på Boston University.

Amerikanske medier som Wall Street Journal og The New York Times har gransket myndighedernes henvendelse til Yale og Harvard. Her bliver universiteterne afkrævet oplysninger om mulige forbindelser til den kinesiske telegigant Huawei, som USAs regering prøver at få europæiske allierede til at holde sig langt væk fra. Samtidig skal de svare på, om universitetet har modtaget støtte fra Ruslands eller Irans regeringer eller fra deres statsborgere samt firmaer og fonde med forbindelse til de to lande.

Universiteterne Harvard og Yale er to af de mest prestigefyldte uddannelsesinstitutioner i USA og i verden. Her er det studerende fra Yale i en happening under den traditionelle kamp mellem Yale Bulldogs og Harvard Crimson i amerikansk fodbold i november 2014, hvor kampen fandt sted for 131. gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jared Wickerham/AFP/Scanpix/Ritzau.

En talsmand for Harvard University oplyser til de studerendes avis, The Harvard Crimson, at man bekræfter henvendelsen om efterforskningen, og at universitetet er ved at forberede et svar.

Spørgsmål er det nok af. I uddannelsesministeriets redegørelse til kongressen er konklusionen, at de største amerikanske universiteter er milliardforretninger med en uigennemskuelig sammenblanding af nationale og internationale økonomiske interesser.

Samtidig bliver det påpeget, at der ikke er tegn på, at de store udenlandske summer på nogen måde gør studierne billigere for amerikanske studerende.