Han var idealet af en far – men bag kulissen udspillede sig en anden virkelighed, siger kritikere

Alt fremstod idyllisk og perfekt i tv-serien »Det lille hus på prærien«, men bag kulissen var det en »oldboys club« med druk og sexistiske jokes, lyder det fra to af seriens kvindelige skuespillere.

Den populære tv-serie »Det lille hus på prærien« kørte fra 1974 til 1983. Serien bygger på forfatteren Laura Ingalls Wilders beskrivelser af sin opvækst i det amerikanske Midtvesten. Det er Michael Landon længst til venstre.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han var den far, som alle gerne ville have haft. Han var den mand, mænd drømte om at være, og som kvinder drømte om at gifte sig med.

I tv-serien »Dett lille hus på prærien« kunne Michael Landon i rollen som Laura Ingalls Wilders far overvinde alle de udfordringer, familien blev udsat for.

Men virkelighedens Michael Landon var langt fra lige så elskværdig som den karakter, han portrætterede.

Det mener Karen Grassle, der spillede Michael Landons hustru i serien, der havde premiere i 1974 og kørte frem til 1983.

I en ny bog med titlen »Bright Lights, Prairie Dust: Reflections on Life, Loss, and Love from Little House's Ma« beskriver hun et hårdt liv på filmsettet, hvor omgangstonen angiveligt var lummer og sexistisk og mest mindede om en »oldboys club« præget af druk.

Og særligt Michael Landon bidrog til den tone med sin »upassende opførsel«, mener Karen Grassle ifølge The Daily Mail, der har læst uddrag fra bogen, der udkommer 16. november.

Michael Landon skulle ifølge Karen Grassle have »hånet« hendes krop med »nedladende kommentarer«, ligesom han skulle have  sagt upassende vittigheder om sex.

Ifølge Karen Grassle forlangte Michael Landon, at hun ikke skulle have mere i løn end børneskuespillerne på tv-serien.

I bogen kommer det også frem, at Karen Grassle kæmpede med alkoholisme under indspilningen af tv-serien, hvilket bidrog til, at de to skuespilleres forhold »var som det var«.

»Næppe Charles Ingalls«

Karen Grassles beskrivelser af Michael Landon bliver bakket op af Alison Arngrim. Hun spillede Laura Ingalls Wilders ærkerival, Nellie Oleson, i tv-serien.

»Folk så ham som den her sunde landmand, men han var gal og et farligt bekendtskab. Han drak, røg og fortalte frygtelige vittigheder på settet,« siger hun i et interview med The Daily Mail.

Alison Arngrim spillede Nellie Oleson i Det lille hus på prærien, som var hovedpersonen Lauras konkurrent. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Alison Arngrim er i dag 59 år og var kun en stor pige, da hun spillede over for Michael Landon. Men hun oplevede alligevel, hvordan han i perioder kunne være manisk, siger hun.

»Han kørte en Ferrari, så han var næppe Charles Ingalls. Han var gift tre gange. Men han var også hylende morsom og enormt dygtig.«

Alison Arngrim husker også filmsettet som et sted, hvor det var mændene, der dominerede.

»Virkeligheden er, at det var 1970erne. Det var meget svært for kvinder. Det var en anderledes epoke og i høj grad en mandlig atmosfære«.

»De ting, folk sagde til hinanden i 1970erne, siger man ikke i dag. Nu er den opførsel, der forventes på et filmset, meget mere høflig og professionel,« udtaler Alison Arngrim.

Michael Landon døde i 1991 af kræft. Han blev 54 år. Familien har ikke kommenteret kritikken.