Han har været mistænkt for tre drab over næsten 40 år – nu er der faldet dom i 20 år gammel drabssag

Den 78-årige newyorker Robert Durst har været mistænkt for tre forskellige mord. Nu ser det ud til, at han skal tilbringe resten af sit liv i fængsel.

Retssagen mod Robert Durst begyndte allerede i maj 202, men er blevet udskudt på grund af coronapandemien. Han er netop blev kendt skyld i mord. Her ses han ved retssagen i Californien, USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Gallardo/Pool/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Susan Berman blev dræbt en decemberaften i 2000, var hun en relativ ukendt forfatter.

Alligevel har hendes død været centrum for en retssag mod newyorker-rigmand Robert Durst, der har skabt overskrifter i USA i knap 40 år.

En sag, der på sin vis begyndte, da han i 1980erne blev mistænkt for at have dræbt sin kone – og som kulminerede, da han fredag blev kendt skyldig i mordet på sin veninde Susan Berman mere end 20 år efter hendes død.

Og som for alvor blev kendt, da den først inspirerede filmen All Good Things i 2010 og senere var en af omdrejningspunkterne for HBO-hittet The Jinx fra 2015 – begge af samme instruktør Andrew Jarecki.

Men allerede i 1982 kom Robert Durst, der i dag er 78 år, første gang i mediernes søgelys, da hans første kone Kathie Durst forsvandt sporløst.

Hendes lig dukkede aldrig op.

Men mistanken om, at Robert Durst havde dræbt sin kone, forsvandt ikke.

Den amerikanske instruktør Andrew Jarecki, der både står bag serien »The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst« og filmen »All Good Things« med Ryan Gosling og Kirsten Dunst i hovedrollerne. Serien blev nomineret til seks Emmy Awards og vandt to. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix (Arkivfoto).

Forholdet havde i mange år været præget af vold. Hans forklaring var usammenhængende og skiftende, og Kathie Dursts venner og familie var overbeviste om, at han måtte stå bag.

En ivrig distriktsadvokat fik genåbnet sagen mod slutningen af 2000, og Robert Durst, der begav sig på flugt, fik nys om, at efterforskerne ville udspørge Susan Berman.

I alle de år måtte han haft betroet sig til nogen, mente politiet. Han måtte have fået hjælp, da han første gang blev mistænkt dengang i 1982. Og Susan Berman var – næsten 19 år senere – angiveligt parat til at fortælle, at hun havde hjulpet Robert med et alibi, da Kathie Durst forsvandt, skriver Variety.

Det ville knuse hans fortælling om, at han var uskyldig.

En ven af både Robert Durst og Susan Berman fortalte under retssagen, at Robert Durst havde tilstået Susan Bermans mord over for ham. »et var hende eller mig. Jeg havde intet valg,«sagde han ved retsmødet ifølge The New York Times.

Det er ikke kun Susan Berman eller Kathie Durst makabre sager, som Robert Durst har været involveret i. I alt har han været mistænkt for tre mord i tre delstater.

»Jeg dræbte dem alle«

I begyndelsen af 000ernegemte han sig og levede forklædt som kvinde i Galveston, Texas. Her blev han involveret i en endnu en drabssag.

Denne gang på hans nabo Morris Black, som han skød, dræbte og efterfølgende parterede. Ved en retssag i 2003 blev han frikendt under argumentet om, at han havde dræbt sin nabo i selvforsvar.

En af grundene til, at Robert Durst stadig anses af mange for at være indblandet i mordene på Kathie Durst og Morris Black, skyldes finaleafsnittet af HBOs miniserie The Jinx, der rullede over skærmen i 2015 -–og som faldt samtidig med, at han blev arresteret for mordet på Susan Berman.

Seriens sidste sekunder efterlod seerne paffe, fordi Robert Durst, der -–formentlig uden at være klar over det -–sagde, at han stod bag de tre mord.

Optagelserne var kun lige afsluttet, da han gik på toilettet -–stadig med mikrofonen tændt. Mumlende til sig selv fik han sagt »vad helvede har jeg gjort?. …Jeg dræbte dem alle, selvfølgelig. Spillet er ude. Du er fanget.«

Alligevel er det nu kun ét af de tre mord, han er blevet kendt skyldig i, selvom han -–også i dag -–fastholder sin uskyld.

Det var Robert Dursts egne ord, der ifølge The New York Times var de mest afgørende beviser i sagen. Ordene fra de udsagn, som han gav til politiet kort efter at være blevet arresteret, fra de mange timers interview han har givet til folkene bag The Jinx og fra de hundredvis af opkald, som han har foretaget fra fængslet.

Hvor mange år Robert Durst skal sidde bag tremmer vides først til oktober, hvor straffen udmåles. Med Robert Dursts 78 år vil han formentlig dø i fængslet, skriver The Guardian. Det skyldes, at mordet er af særlige omstændigheder, fordi Susan Berman var et vidne – en omstændighed, der i USA automatisk udløser en livstidsdom, skriver mediet.