Han forpester teknologiens muligheder for kontrol – og hævder, at selv Anne Frank havde det nemmere end nutidens vaccineskeptikere

I flere amerikanske byer er coronapas krav for at kunne gå fysisk på arbejde. Det kritiserer juristen Robert F. Kennedy Jr., der antyder, at uvaccinerede amerikanere har det svære end Anne Frank, der ifølge Kennedy »trods alt« havde mulighed for at gemme sig for nazisterne. Han overser dog en afgørende detalje.

 
Under en stor demonstration mod vaccinepligten i Washington DC ytrede Robert F. Kennedy Jr. sig med klare referencer til nazismen. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af Holocausts mest omtalte ofre, Anne Frank, døde i en koncentrationslejr efter at have gemt sig for nazisterne på et loft i Holland.

Hendes sidste tid bød på rædsler, man flere end 75 år senere knap kan forestille sig.

Alligevel mener Robert F. Kennedy Jr., der er søn af tidligere senator Robert F. Kennedy og nevø til tidligere præsident John F. Kennedy, at Anne Frank på vise punkter havde det nemmere, end uvaccinerede amerikanere har det i dag, skriver CNN.

I en tale foran tusindvis af coronaskeptikere i Washington DC søndag sammenlignede han de amerikanske coronaregler med regler under totalitære regimer.

Demonstrationen var arrangeret for at sætte fokus på et kommende vaccinekrav i byen. Dette betyder blandt andet, at det flere steder kræver et coronapas at kunne gå på arbejde.

Robert F. Kennedy Jr. har længe været modstander af vacciner og coronapasset.

»De indfører alle disse teknologiske kontrolmekanismer, som vi aldrig tidligere har set.«

Og det førte frem til hans pointe om Anne Frank.

For modsat nutidens coronaskeptikere var Anne Frank, ifølge Kennedy, i en bedre situation, da hun gemte sig for nazisterne. For hun kunne netop skjule sig, lyder pointen. Uvaccinerede amerikanere har ikke samme mulighed på grund af coronapasset.

»Selv i Hitlers Tyskland kunne man gemme sig på et loft, ligesom Anne Frank gjorde. Som følge af nutidens teknologi kan man ikke gemme sig,« lød det blandt andet fra Kennedy i talen foran Lincoln Memorial:

»Jeg besøgte i 1962 Østtyskland sammen med min far, og der mødte jeg tyskere, der var klatret over på Muren og var flygtet – så det var muligt. Mange døde, men det var muligt.«

Anne Frank overlevede som bekendt ikke, selvom hun gemte sig for nazisterne.

Kennedys kommentarer har ikke overraskende mødt stor kritik. Kritikken er især blevet rejst af flere jødiske foreninger og organisationer, der har taget afstand til udtalelserne.

På Twitter kalder foreningen, der mindes ofrene i udryddelseslejren Auschwitz, Kennedys udtalelser »et trist symptom på moralsk og intellektuelt forfald«.

Coronapasset blev under søndagens demonstration, hvor flere talere var på scenen, sammenlignet med den gule davidsstjerne, som jøder ved lov var forpligtet til at bære som i Nazityskland.

En sammenligning, der flere gange under pandemien ligeledes er blevet kritiseret.

Undskyldning

Robert F. Kennedy Jr. har nu valgt at undskylde sine kommentarer.

»Jeg undskylder for min henvisning til Anne Frank, især til de familier, der led under Holocaust-rædslerne,« skriver Kennedy på Twitter.

I opslaget forklarer han, at han forsøgte at anvende »eksempler på tidligere brutalitet« til at illustrere »farerne ved nye teknologiske muligheder for kontrol«.

Det kan dog også tænkes, at det er Kennedys hustru, der har fået ham til tasterne.

Hun har siden udtalelserne søndag givet stærkt udtryk for sin utilfredshed over mandens udtalelser, skriver The Hill.

Cheryl Hines, der siden 2014 har været gift med Robert F. Kennedy Jr., skriver på Twitter, at hendes mands kommentar er »forkastelig og ufølsom«.

»De grusomheder, som millioner udstod under Holocaust, bør aldrig sammenlignes med nogen eller noget. Hans holdninger er ikke en afspejling af mine.«

Den kontroversielle politiker Marjorie Taylor Greene, der er medlem af Repræsentanternes Hus for Republikanerne, sammenlignede sidste år coronavaccinerne og reglerne om mundbind med Holocaust. Hun var senere ude med en undskyldning.

Marjorie Taylor Greene er blevet udelukket fra Twitter for gentagne gange at have spredt misinformation om vacciner.