Han er for længst afgået ved døden. Nu optræder kendt amerikansk politiker på Ruslands sorte liste

Flere afdøde amerikanere er blevet ramt af Ruslands seneste sanktioner. Alt imens glimrer prominent amerikansk politiker ved sit fravær på Ruslands sorte liste.

John McCain (til højre), der her ses med tidligere præsident Barack Obama, er blevet udelukket fra at rejse til Rusland. En rejse han dog ville have svært ved at foretage, idet den tidligere senator og præsidentkandidat døde af kræft i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom den tidligere republikanske senator og præsidentkandidat John McCain døde i august 2018, optræder han nu på Ruslands nye liste over amerikanske statsborgere, der har permanent forbud mod at rejse til Rusland.

John McCain er ikke den eneste afdøde amerikaner, der fra graven må se sig ramt af russiske sanktioner.

Listen tæller således også den tidligere senator Harry M. Reid, der døde i december 2021, og tidligere senator Orrin G. Hatch, som døde i april 2022.

Det skriver The Washington Post.

Listen, der blev offentliggjort lørdag af det russiske udenrigsministerium, sætter navn på op mod 1.000 amerikanere, der bliver berørt af Ruslands sanktioner.

Allerede i marts blev prominente navne som præsident Joe Biden, vicepræsident Kamala Harris og flere andre medlemmer af Biden-administrationen ramt af sanktioner.

Den netop opdaterede liste rammer bredere end prominente personer på den politiske scene. Blandt de sanktionerede er nu også skuespillerne Morgan Freeman og Rob Reiner. Flere journalister, dommere og tech-chefer er også blevet udelukket fra indrejse til Rusland.

En person, der til gengæld ikke er at finde på listen, er den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, hvis forhold til Putins Rusland var betydeligt bedre end både den nuværende præsidents.

Heller ikke Senatets mindretalsleder, republikanske Mitch McConnell, er at finde på listen over personer, der er ramt af russiske sanktioner.

Sanktionerne er et svar på USAs sanktioner mod Rusland, der er blevet vedtaget efter den russiske invasion af Ukraine.

USA og flere europæiske lande har blandt andet ramt præsident Putin, hans nærmeste familie og personer i den russiske regering samt deres familier med sanktioner.

En ære

John McCain kan af gode grunde ikke kommentere sanktionerne, der rammer ham, men i 2014 – da han ligeledes blev ramt af sanktioner af Rusland – kaldte han det en ære:

»Jeg kunne ikke være mere stolt,« lød det ifølge Politico dengang i en erklæring fra John McCain.

Han tog generelt udelukkelsen fra Rusland med et smil:

»Det betyder vel, at min forårsferie i Sibirien er aflyst, at mine aktiver i Gazprom (Russisk naturgasvirksomhed, red.) er tabt, og at min hemmelige bankkonto i Moskva er indefrosset,« skrev han ironisk på sin Twitter-profil efter udelukkelsen.