Han er 82 år og hvid. Nu øges presset på demokratisk udpeget højesteretsdommer

Flere progressive amerikanske demokrater og venstrefløjsaktivister fører kampagne mod en siddende højesteretsdommer, der ikke blot skal sikre en demokratisk udpeget dommer, men også gøre plads til en sort kvinde.

Han er 82 år og hvid. Nu øges presset på den demokratisk udpegede højesteretsdommer Stephen Breyer. Arkivfoto: Erin Schaff/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den demokratiske kongreskvinde Alexandria Ocasio-Cortez opfordrede tidligere på ugen højesteretsdommer Stephen Breyer til at overveje en pensionisttilværelse.

Nu melder 18 juridiske akademikere sig i koret.

Det skriver The New York Times.

I et åbent brev opfordrer de 18 lektorer og professorer 82-årige Stephen Breyer til at gå på pension, da det vil sikre Demokraterne muligheden for at udpege en ny dommer, mens de har magten i Senatet.

Opfordringen følger i kølvandet på Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnells bemærkning i denne uge, hvor han advarer om, at Republikanerne ikke kommer til at stemme for en demokratisk udpeget dommer, hvis de genvinder flertallet i Senatet efter midtvejsvalget i 2022.

Venstrefløjen er derfor ivrig efter at sikre, at Breyers plads skal gå til en demokratisk udpeget dommer, da Republikanerne allerede har udpeget seks af de ni nuværende dommer i højesteretten.

»Det er på tide for højesteretsdommer Stephen Breyer at meddele, at han agter at gå på pension,« skriver akademikerne i erklæringen:

»Breyer er en bemærkelsesværdig jurist, men med en usikker fremtid omkring flertallet i Senatet er det bedst for landet, at præsident Biden har mulighed for straks at udpege en efterfølger.«

Flere af de 18 akademiker bag brevet er prominente navne fra Harvard Law School og University of California i Berkeley.

En sort kvinde skal afløse

Black Lives Matter og 12 andre aktivistiske venstrefløjsgrupper har også i denne uge offentliggjort en annonce i flere fremtrædende medier, hvor de opfordrer til, at Stephen Breyer straks meddeler sin afgang. De mener, at der bør gives plads til mere diversitet blandt de ni udpegede dommere.

»Præsident Biden skal have mulighed for straks at udnævne en efterfølger og opfylde sit løfte om at indsætte den første sorte kvinde i højesteretten«.

Under præsidentvalgkampen i 2020 ytrede Joe Biden ønske om, at han gerne ville udnævne en sorte kvinde til højesteretten, hvilket ville blive den første af slagsen. Ud af de forgående 115 dommere har kun to været sorte og en latino, mens kun fem har været kvinder.

Stephen Breyer har ikke givet nogen offentlige kommentarer, der peger i retningen af, at han skulle overveje at gå på pension. Bill Clinton udpegede i sin tid Stephen Breyer. Dommerne i højesteretten er udpeget, til de dør.

Barack Obama havde i sidste del af sin præsidentperiode svært ved at få udnævnt en ny dommer, da Antonin Scalia var afgået ved døden. I stedet blev det Donald Trump, der som ny præsident fik æren af at udnævne en ny dommer.

Det demokratiske kongresmedlem Mondaire Jones opfordrede i april også Breyer til at gå på pension.

»Der er ingen tvivl om, at Breyer, som jeg har stor respekt for, skal gå på pension i slutningen af ​​denne periode – har vi ikke lært lektien?«

Demokraterne ønsker for alt i verden ikke, at scenariet fra sidste år skal gentage sig, hvor højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde i de sidste uger af valgkampen i 2020. Hun var i sin tid udpeget af Bill Clinton. Hendes død gav Trump mulighed for at udpege sin tredje dommer, den ultrakonservative Amy Coney Barrett, på kun fire år, hvilket øgede de konservatives flertal.