Han blev sendt hjem fra USA for at kalde den amerikanske præsident for uduelig – nu advarer tidligere britisk ambassadør om amerikanske krav til Storbritannien

På dagen for det britiske EU-exit advarer den nu tidligere britiske ambassadør i Washington, Kim Darroch, om, hvad USA vil kræve for at lave en ny handelsaftale med Storbritannien. De vil sælge klorede kyllinger og landbrugsvarer i massevis, lyder det. Og så advarer han om amerikanske krav om højere priser på medicin i Storbritannien.

Den tidligere britiske ambassadør i Washington Kim Darroch fik lækket sine kritiske indberetninger om blandt andre præsident Donald Trump. Det kostede Darroch ambassadørposten i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Morigi, Brendan Smialowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Han blev smidt hjem fra ambassadørposten i Washington efter at have kaldt USAs præsident, Donald Trump, for »inkompetent« og »uduelig«.

Nu fortæller den tidligere britiske ambassadør i USA Kim Darroch, hvad Storbritannien kan forvente at blive mødt med af krav fra USA, hvis de to lande skal indgå en omfattende handelsaftale efter det britiske EU-farvel.

Og står eksambassadørens udsagn i britiske The Guardian til troende, kan den britiske befolkning se frem til at skulle sætte tænderne i klorede amerikanske kyllinger, en række andre amerikanske landbrugsprodukter og så i øvrigt forberede sig på, at amerikanerne fremover kun vil sælge medicinalprodukter til Storbritannien, hvis prisen på dem bliver lige så høje som i USA.

Hård vurdering

Kim Darroch var i mange år en succesrig diplomat for Storbritannien med en stribe store poster. Det sluttede med et brag i 2019, da en læk gjorde, at offentligheden fik mulighed for at læse nogle af de indberetninger, han som ambassadør havde sendt hjem til London, om Donald Trump og USA.

Den tidligere britiske ambassadør i Washington Kim Darroch fik lækket sine kritiske indberetninger om blandt andre præsident Donald Trump. Det kostede Darroch ambassadørposten i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Morigi, Brendan Smialowski/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ambassadørens konklusion om den amerikanske præsident var ikke ligefrem positiv. Han blev således blandt andet kaldt »uduelig« og »inkompetent«, og lækket førte til et mindre diplomatisk opgør mellem USA og Storbritannien, hvor præsidenten slog fast, at han ikke længere ville arbejde sammen med ambassadøren. Efterfølgende blev Darroch tvunget til at forlade ambassadørposten.

Nu giver Darroch sin udlægning af, hvad indholdet bliver, når USA og Storbritannien tager fat på at diskutere en omfattende handelsaftale. Storbritannien står efter sit EU-exit foran et omfattende diplomatisk arbejde, hvor landet skal forhandle selvstændige aftaler, herunder inden for handel, med lande verden over. Og en aftale med USA står øverst på den britiske to do-liste.

Ved, hvad de vil

»Jeg ved, hvad USA vil lægge på bordet, når der skal forhandles. De vil ønske adgang for en række amerikanske landbrugsprodukter. Klorerede kyllinger er én ting, men listen vil blive meget længere. Og så vil de forlange, at vi i Storbritannien skal betale lige så meget for amerikanske medicinalprodukter, som amerikanske borgere betaler i USA,« siger Kim Darroch til The Guardian.

Amerikanske kyllinger skyllet i klor kan blive et af de store stridspunkter, når USA og Storbritannien skal diskutere en fremtidig handelsaftale. EU har kæmpet for at holde klorede kyllinger ude af Europa, men det kan blive svært for Storbritannien at fastholde forbuddet efter deres exit fra EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederich von Erichsen/Ritzau Scanpix.

I dag har britiske myndigheder sat et prisloft på medicinalprodukter, hvilket betyder, at amerikanske producenter tvinges til at sælge deres produkter til briterne til priser, som ligger under det, de sælger dem til i USA. Det er eksambassadørens forventning, at USA vil kræve en udligning af priserne mellem de to lande, og at prisen på amerikanske medicinalprodukter dermed vil stige.

Storbritannien vil, vurderer eksambassadøren, presse på for at få en aftale med USA. Men det bliver ikke nødvendigvis nemt. For præsident Trump vil have så travlt med sin valgkamp i 2020, at han ikke for alvor har interesse i at få en aftale igennem. Og uden klare tilkendegivelser fra præsidenten vil hans administration ikke have retningen for, hvor forhandlingerne skal føre hen, vurderer eksambassadøren.

For britisk erhvervsliv er det vigtigt hurtigt at få nye handelsaftaler på plads, som afløser de hidtidige EU-aftaler. Det gælder egentlige handelsaftaler, men også aftaler om blandt andet regelsæt, der er så vigtige for erhvervslivet.