Han blev berømt, da »Karen« gik amok på ham i Central Park. Nu skal han være tv-vært

En konfrontation mellem en hvid hundelufter og en sort fuglekigger i maj 2020 blev startskuddet til en ny racedebat i USA. Optrinet fik den gang stor opmærksomhed. Nu skal den ene involverede være tv-vært.

 
Se videoen med episoden, hvor Amy Cooper går amok på Christian Cooper i Central Park, her. Video: CNN Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fuglekiggertur ændrede på et øjeblik Christian Coopers liv i sommeren 2020, da en video med ham og en hvid hundelufter gik viralt.

Selv er Christian Cooper sort, og hans møde med hundelufteren i Central Park blev sammen med drabet på George Floyd, der blev begået sammen dag, startskuddet til den racismedebat, der blev en kæmpe dagsorden i 2020.

Nu skriver amerikanske medier om 59-årige Christian Cooper. Denne gang fordi han har fået nyt job.

National Geographic tv har annonceret, at Christian Cooper skal være vært på programmet »Extraordinary Birder«. Planen er, at den garvede fuglekigger i programmet skal bringe seerne »ind i fuglenes vilde, vidunderlige og uforudsigelige verden«.

Det skriver The Washington Post.

Christian Cooper har været glad for fugle siden, at han var ti år og fik foræret en fuglebog i gave. Han arbejder til dagligt som freelanceskribent, men kan altså nu tilføje tv-vært til cv'et.

En premieredato er endnu ikke annonceret.

En »Karen

En tur i Central Park endte alt andet end normalt en dag i maj 2020. Hundelufteren Amy Cooper var ude på en tur med sin hund, da Christian Cooper beder hende om at holde hunden i snor. Løse hunde var ikke tilladt i denne del af parken.

Påtalen medførte, at Amy Cooper kontaktede politiet for at anmelde Christian Cooper for trusler på livet.

Opkaldet til politiet fik efterfølgende konsekvenser for Amy Cooper, der blev beskyldt for racisme og for at have indgivet falsk anmeldelse. Hendes arbejdsgiver lagde afstand til hendes opførsel og valgte at fyre hende.

Hændelsen i Central Park fandt sted, få timer inden afroamerikanske George Floyd døde under en brutal anholdelse i Minneapolis, efter at en hvid betjent havde presset sit knæ mod Floyds hals i otte minutter.

Tragedien i Minneapolis kom indirekte til at forstærke hadet mod Amy Cooper, der med sit ophidsede opkald til politiet blev selve symbolet på hvide amerikaneres gode forhold til politiet.

Amy Cooper blev døbt »Karen« i debatten i USA, hvor navnet bruges som slang for hvide, midaldrende kvinder, der føler sig hævet over reglerne, men som samtidig ikke tøver med at forlange, at andre følger reglerne.

Christian Cooper var ude for at kigge på fugle i Central Park i New York City, da en hundelufter anmeldte ham til politiet for truende adfærd. Christian Cooper optog episoden, der hurtigt gik viralt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brittainy Newman/The New York Times/Ritzau Scanpix.

En video af optrinet, der er blevet set over 45 millioner gange, kan ses i toppen af artiklen.

Christian Cooper skrev efter episoden i et indlæg i The Washington Post, at han ikke mener, man bør fokusere på Amy Cooper, men på den større problematik, som episoden illustrerer.

»Det vigtige, som hændelsen fremhæver, er den langvarige, dybtliggende racemæssige bias mod os sorte og brune folk, der gennemsyrer USA.«

Trods samme efternavn er der ingen relation mellem Amy og Christian Cooper.