Gidselforhandler i A$AP Rocky-sag bliver ny national sikkerhedsrådgiver for Trump

USAs præsident, Donald Trump, udnævner Robert C. O'Brien, ambassadør med speciale i gidseltagninger, som ny national sikkerhedsrådgiver. Dermed skal ambassadøren, der tidligere er kendt for at være USAs udsendte i sagen om rapperen A$AP Rocky, overtage jobbet fra John Bolton, der fik sparket tidligere på måneden. Mange mener dog, at han primært har fået jobbet, fordi han føjer præsidentens ønsker.

Robert O'Brien, den amerikanske gidselforhandler i sagen om rapperen A$AP Rocky, bliver USAs nye nationale sikkerhedsrådgiver. Han overtager jobbet fra John Bolton, der blev fyret af præsident Donald Trump tidligere i september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fredrik Persson/TT/Ritzau Scanpix

Donald Trump, USAs præsident, har via Twitter løftet sløret for, hvem der skal overtage jobbet fra John Bolton som den nationale sikkerhedspolitiske rådgiver, efter at denne blev fyret. Det bliver Robert C. O'Brien, nuværende udsendt ambassadør for USA med speciale i gidseltagninger.

»Jeg har længe arbejdet hårdt sammen med Robert. Han vil gøre et godt stykke arbejde!« skriver præsidenten i tweetet.

Robert C. O'Brien er mest kendt som USAs udsendte ambassadør under sagen mod rapperen A$AP Rocky, der blev sigtet i Sverige for at have overfaldet en 19-årig mand i Stockholm. I et brev til den svenske rigsadvokat 31. juli skrev O'Brien, at det ville få »negative konsekvenser« for forholdet mellem USA og Sverige, hvis sagen ikke blev løst snarligt.

Får jobbet efter fyring af tidligere rådgiver

Udnævnelsen kommer blot få uger efter, at John Bolton, der flere gange kraftigt har argumenteret imod Trumps overvejelser om at lette presset på Iran, blev bedt om at aflevere sin opsigelse.

Bolton byggede hele sin karriere op om indædt og kompromisløs modstand mod det islamiske regime i Iran – han har flere gange talt for at gennemføre bombeangreb mod Iran for at bremse landets atomprogram.

Og udnævnelsen af Robert O'Brien til posten kommer da også på et tidspunkt, hvor Donald Trump er hårdt presset diplomatisk i forhold til udenrigspolitikken, såsom det nylige angreb mod Saudi-Arabiens oliefaciliteter, som USA og dets allierede i Mellemøsten har beskyldt Iran for at stå bag.

Angrebet har fået Donald Trump til tasterne, og han har - igen via Twitter - ligeledes offentliggjort, at det Hvide Hus agter at øge de økonomiske sanktioner mod Iran.

»Han imødekommer Trumps behov for smiger«

Udnævnelsen har indtil videre fået en blandet modtagelser blandt kommentatorer og politikere. For nogle er O'Briens udnævnelse et udtryk for, at præsident Trump ikke længere tolererer modstand i sin udenrigspolitiske linje fra sine egne rådgivere.

»Én ting har jeg hidtil lært om den nye nationale sikkerhedspolitiske rådgiver, Robert O'Brien: han har formået at vurdere og imødekomme præsident Trumps behov for smiger,« skriver Susan Glasser, journalist for The New Yorker, på Twitter.

Marco Rubio, republikansk senator for Florida og tidligere præsidentkandidat, ser anderledes på tingene. Ifølge ham har Robert O'Brien mere end nok erfaring til at kunne guide Donald Trump gennem det udenrigspolitiske minefelt, som USA befinder sig i.

»Robert O'Brien er et meget godt valg. Hans erfaring inden for gidseltagning samt hans arbejde med at fremme retsvæsenet i Afghanistan giver præsidenten en værdifuld og taktisk rådgivning. Jeg ser frem til at samarbejde med ham,« skriver Rubio på Twitter.