George Floyds død samler flere tusinde demonstranter i København: »Vi skal knuse racisme!«

Vrede, afmagt og solidaritet. Det er de tre nøgleord, der bringer flere tusinde demonstranter på gaden i København søndag. »No justice, no peace,« råber de i kor, mens de marcherer i for den afroamerikanske mand, George Floyd, som døde under en voldelig anholdelse af en hvid politibetjent i USA.

»Hvad skal vi gøre? Knuse racisme!« bliver der råbt i kor, mens demonstranter i alle hudfarver, aldre og etniciteter marcherer fra Østerbro til Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Det er 23 grader, sveden pipler og social afstand er en by i Rusland. Flere tusinde er samlet ude foran den amerikanske ambassade på Østerbro for at demonstrere mod politivold mod afroamerikanere i USA. Og det er svært ikke at blive revet med af stemningen under demonstrationen.

Demonstranterne kræver én ting: Retfærdighed for alle. Og det er krystalklart, at demonstrationen er styret af følelsen af afmagt og uretfærdighed. Tårerne falder, og vreden kan høres i de høje anråb:

»Hvad skal vi gøre? Knuse racisme!« bliver der råbt i kor, mens demonstranter i alle hudfarver, aldre og etniciteter marcherer fra Østerbro til Christiansborg.

Det startede mandag, da en video fra Minneapolis i USA spredte sig på sociale medier. Videoen viser afroamerikanske George Floyd på 46 år, som ligger på asfalten, mens en hvid politibetjent presser sit knæ på hans nakke, indtil han mister bevidstheden. George Floyd råber om hjælp og siger flere gange til betjenten, at han ikke kan få vejret. Efter kort tid på hospitalet bliver han erklæret død.

George Floyds død har fået racedebatten til at eksplodere i USA. Flere tusinder demonstranter har indtaget gaderne i adskillige amerikanske delstater for at kræve retfærdighed. Og nu er bevægelsen nået over Atlanten

»Jeg har ikke sovet en hel nat, siden jeg så den video,« råber Bwalya Sørensen, talskvinde for »Black Lives Matter Denmark«, som står på en vogn og leder anråbene.

»Jeg har ikke sovet en hel nat, siden jeg så den video,« råber Bwalya Sørensen, talskvinde for »Black Lives Matter Denmark«, som står på en vogn og leder anråbene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»SAY HIS NAME,« råber hun ind i megafonen, hvorefter flere tusinde svarer: »GEORGE FLOYD«.

»Black Lives Matter Denmark« har organiseret demonstrationen i solidaritet for George Floyd, og de afroamerikanere som bliver racemæssigt profileret og udsat for politivold i USA. Men den skal også sætte fokus på Danmark.

»Racisme er indlejret i det danske samfund,« siger hun til demonstranterne, som klapper og nikker på hovedet.

De kræver derfor, at den danske regering offentlig tager afstand, til den politivold der foregår i USA.

»Racisme er lige så stor en virus som corona«

På den anden side af fortovet står Chanan Safir Colman med sin mor, og lytter til talerne, der bliver holdt fra vognen. De bærer begge ansigtsmasker, hvorpå der står: »I can’t breathe,« altså George Floyds sidste ord.

»Første gang jeg så videoen, kunne jeg ikke ikke engang se den færdig. Anden gang kneb jeg en tåre,« siger professionelle basketspiller, Chanan Safir Colman på 36 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»Første gang jeg så videoen, kunne jeg ikke ikke engang se den færdig. Anden gang kneb jeg en tåre,« siger professionelle basketspiller, Chanan Safir Colman på 36 år.

Han har selv har tre brødre som bor i USA, som han ofte frygter for. Hvad nu hvis det skete for dem? Han fortæller, at hans ene bror faktisk er politibetjent, og det derfor er en ambivalent følelse for ham. Men det er for vigtig en sag, til bare at blive hjemme, siger han. Det er personligt, og der skal tages handling.

Og netop følelsen af at gøre noget, andet end at dele Martin Luther King citater på sociale medier, gentager sig hos de fleste demonstranter.

Helt oppe ved vognen, hvor anråbene er højst, går Olusikemi på 21 år, som er taget fra Århus for at deltage i demonstrationen.

»Vi kan ikke bare sidde og tweete om, hvor uretfærdigt det er, vi bliver nødt til at gøre noget nu,« siger hun imellem anråb.

Hun bærer mundbind, som kun en lille del af demonstranterne også gør. Men coronakrisen og forsamlingsforbuddet er ikke nok til at stoppe hende i at dukke op til demonstrationen. Hun er helt klar i mælet om, hvorfor hun er der:

»Racisme er lige så stor en virus som corona. Så jeg tager min maske på, og gør det der er nødvendigt,« siger hun, inden hun tager armene i vejret og demonstrerer videre.

»Racisme er lige så stor en virus som corona. Så jeg tager min maske på, og gør det der er nødvendigt,« siger 21-årige Olusikemi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»Vi bruger vores hvide privilegium til at give andre en stemme«

Foran Rytterstatuen ved Christiansborg står to unge piger, Ana Dadu og Kvitka Perehinets på 19 år.

Kvitka holder et skilt med en masse navne. Der er for mange til at tælle ved første blik.

»Det er nogle af navnene på de afroamerikanere, der er døde som følge af politivold i USA,« forklarer hun, og tilføjer:

»Og det her er jo kun de navne, som jeg lige kunne huske i hovedet«.

Både Ana og Kvitka fortæller, at de er meget bevidste om, at de som to hvide kvinder er priviligerede, på måder som mange sorte ikke er.

»Det her handler ikke om os, men vi er her for at bruge vores privilegium til at give andre en stemme. Andre som ikke altid har en stemme, der bliver hørt,« siger Kvitka.

Et ord de nævner, som næsten må være det mest brugte ord under demonstrationen, udover George Floyd, er: solidaritet. Det solidaritet med George Floyd. Det er solidaritet med alle, som er blevet profileret på grund af deres hudfarve. De er der fordi, at de ved, at to stemmer råber højere end én.

Ana Dadu og Kvitka Perehinets demonstrerer foran Rytterstatuen ved Christiansborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Frustrationerne fik afløb

»Når pressen og politiet senere siger at vi ikke var flere end 1000 mennesker, så skal I ikke tro på dem. Tro jeres egne øjne, og kig jer omkring,« lyder det til slut fra Bwalya Sørensen.

Undertegnede spørger en politibetjent til demonstrationen, hvor mange der cirka har deltaget. Svaret lyder, at der i hvert fald ikke har været flere end 1200 mennesker.

Black Lives Matter demonstration i København d. 31. maj 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Efter knap to timer dør demonstrationen langsomt ud. Der er ikke mere at sige. Alle er udmattede, de har råbt, skreget, grædt, grint og svedt i flere timer. Den følelse, som mange har gået med i lang tid, siden de så videoen af George Floyd, og lang tid inden da, har fået frit løb de seneste timer. Og det har hjulpet.