Frontalsammenstød i USA: Mens Donald Trump ophæver sanktioner, anklager hans udsending Tyrkiet for krigsforbrydelser

Den amerikanske præsidents rosenrøde fremstilling af situationen i Syrien efter de seneste ugers krigshandlinger er helt ude af trit med hans egne medarbejderes vurdering.

Ifølge Donald Trump har USAs politik i forhold til Tyrkiets invasion af det nordøstlige Syrien været en dundrende succes. Det ville være synd at sige, at alle er enige i dette. Og da slet ikke præsidentens egen udsending i området. På billedet er en pige blevet ramt af splinter fra en mortergranat, der tilsyneladende er affyret af tyrkiske eller tyrkiskstøttede soldater ved byen Ras Al-Ain. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

Der er virkeligheden i Syrien, som Donald Trump ser den: USA har banket alle parter i konflikten på plads og kan nu med god samvittighed trække sig ud af det arabiske land og lade andre om at »kæmpe om dette blodplettede sand«.

Og så er der virkeligheden ifølge den amerikanske præsidents egen udsending, Jim Jeffrey, hvilket er en ganske anden historie om tyrkiske krigsforbrydelser under militæroperationen i det nordlige Syrien og godt hundrede medlemmer af Islamisk Stat (IS), der er undsluppet fra kurdisk kontrollerede fangelejre og er på fri fod.

Onsdag stødte de to versioner frontalt sammen.

Det var således en nærmest euforisk Donald Trump, der fra Det Hvide Hus præsenterede sin beslutning om at ophæve alle sanktioner mod Tyrkiet.

»Folk siger, wow, sikke resultater. Vi har gjort et godt stykke arbejde, vi har reddet en masse liv,« forsikrede præsidenten, der roste den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, og forsikrede, at kurderne i området er »ekstremt taknemmelige over, hvad USA har gjort«.

Stort set samtidigt fortalte Jim Jeffrey en stik modsat historie over for udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus.

»Vi har oplevet flere episoder, der må betegnes som krigsforbrydelser,« sagde udsendingen og forklarede, at man blandt andet mistænker Tyrkiet for at have anvendt kemiske våben.

»Den tyrkiske invasion i det nordøstlige Syrien er en tragedie. Det har længe og under to regeringer været USAs politik at forhindre det i at ske, og det er ikke lykkedes for os,« tilføjede han.

En sejr for Islamisk Stat

Også i det for krigen mod terror afgørende vigtige spørgsmål om de undslupne IS-jihadisters skæbne, der udgør en meget direkte trussel mod en række europæiske lande, var Donald Trump og hans udsendings udlægninger af situationen som nat og dag.

Præsidenten hævdede, at de »stort set alle« var blevet pågrebet og nu befinder sig under »meget, meget streng lås og slå«.

Jim Jeffrey, derimod, indrømmede, at amerikanerne ikke aner, hvor jihadisterne er. Han tilføjede, at »IS præsenterer dette som en sejr«.