Frem mod midtvejsvalget lyver Trump gennemsnitligt 30 gange om dagen

I ugerne op til midtvejsvalget er antallet af løgne og misinformerende udsagn steget drastisk fra præsidenten, viser faktatjek fra amerikanske medier.

Det er især til de store vælgermøder, der har ledt op til midtvejsvalget, at præsident Trump har givet falske og misledende udsagn til de fremmødte tilhørere. På de syv uger, der ligger forud for den 30. oktober, har præsidenten givet 1.419 falske udsagn - gennemsnitligt 30 gange om dagen - viser faktatjek fra Washington Post. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO

Præsident Donald Trump lyver, overdriver og kommer i stigende grad med misinformerende og falske udsagn til både pressen og amerikanerne.

Sådan lyder konklusionen fra Washington Post, der har faktatjekket præsidentens udsagn over de seneste 649 dage. På den tid har Trump løjet eller misinformeret 6.420 gange, viser undersøgelsen. Antallet af falske udsagn er særligt steget i de syv uger, der har ledt op til den 30. oktober - forud for midtvejsvalget.

I de første ni måneder som præsident har Trump givet 1.318 falske eller misinformerende udsagn i taler, på pressemøder eller i interview, hvilket gennemsnitligt er det samme som omtrent fem om dagen, viser Washington Posts undersøgelse. På de syv uger, der ligger forud for den 30. oktober, har præsidenten givet 1.419 falske udsagn - gennemsnitligt 30 gange om dagen.

Det er særligt efter, at Trump er begyndt at afholde store vælgermøder, at antallet af falske udsagn er vokset, skriver Washington Post. Der giver han nemlig taler, hvor han enten siger ting, der er faktuelt forkerte eller misinformerende, og så gentager dem i interview med lokale medier og på pressemøder bagefter, hvilket får antallet af falske udsagn til at vokse.

Især når han taler om sine egne bedrifter, kommer Trump til at overdrive eller misinformere.

Han har f.eks. 120 gange sagt, at han har vedtaget de største skattenedskæringer i USAs historie, men i virkeligheden ligger han  nummer fire på listen, ifølge CNN. 80 gange har han fastslået, at den amerikanske økonomi er bedre end nogensinde, men den den var bedre i 1955, ifølge Bloomberg. Og 74 gange har han sagt, at grænsemuren allerede er ved at blive bygget, selvom Washington Post har beskrevet, hvordan der kun er blevet sat hegn op.

I september har Washington Post registreret 599 falske og misinformerende udsagn fra præsidenten. I oktober, mens Republikanerne har startet deres slutspurt mod midtvejsvalget, er antallet steget til 1.104 falske eller misinformerende udsagn.

Med kun få dage tilbage inden midtvejsvalget bliver afgjort, har Trump sat hårdt ind på indvandringspolitik og holdt en række taler om den såkaldte karavane af migranter, der vandrer mod USAs grænse fra Mexico.

Torsdag kaldte Trump til pressemøde i Det Hvide Hus, hvor han holdt en tale, der efter et faktatjek fra New York Times viste sig at være fuld af falske og misledende udsagn. Han udtalte blandt , at kun 3 pct. af nyankomne asylansøgere dukker op til deres immigrationshøringer - men ifølge New York Times dukker 72 pct. faktisk op til deres møder.