»Forræder« og »kommunist«: Buhråbene strømmede mod Mitt Romney på hjemmebanen

Det gik ikke stille for sig, da Det Republikanske Parti i Utah i weekenden afholdt konvent. Og havde senator Mitt Romney håbet på en varm velkomst, måtte han hurtigt tro om igen.

 
Den republikanske senator i Utah, Mitt Romney, blev mødt med buhråb og beskyldninger om »forræderi« til et lokalt konvent i weekenden. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Normalt ville den lokale førstemands deltagelse ved et republikansk konvent i Utah udløse lovprisninger og klapsalver. I weekenden blev den republikanske Utah-senator, Mitt Romney, i stedet mødt med buhråb og beskyldninger om »forræderi«.

Det skriver The Salt Lake Tribune.

Forklaringen bag de negative tilråb ved partikongressen i Utah bunder – som oftest i amerikansk politik – i en bestemt person: Donald Trump.

Den moderate Mitt Romney gik som en af kun ganske få republikanske senatorer to gange op imod den tidligere præsident. Første gang, da Romney stemte for en rigsretssag mod Donald Trump på baggrund af beskyldninger om forsøg på at få den ukrainske præsident til at finde snavs på politiske modstandere. Anden gang i år, da Romney stemte for en rigsretssag mod Donald Trump efter stormløbet mod Kongressen 6. januar.

Havde Mitt Romney troet, at de republikanske vælgere havde glemt hans »forræderi« over for Det Republikanske Parti, måtte han hurtigt tro om igen.

»Jeg er en mand, der siger, hvad han mener, og I ved, at jeg ikke var fan af vores seneste præsident,« forklarede Romney de 2.000 fremmødte, hvilket affødte tilråb.

Stående på scenen blev Mitt Romney beskyldt for at være »kommunist« og »forræder«.

»I kan buhe alt det, I vil,« lød svaret fra Mitt Romney til publikum:

»Jeg har været republikaner hele mit liv. Min far var guvernør i Michigan, og jeg var den republikanske kandidat ved præsidentvalget i 2012.«

Romney, der også er tidligere guvernør i staten Massachusetts, forsøgte at understrege, at han – modsat Donald Trump – repræsenterer »det sande« republikanske.

Dette er dog en »fortælling«, som langtfra alle republikanere køber. Også selvom det ikke lykkedes at bortcensurere Romney under konventet, hvilket var et punkt på dagsordenen. Med et flertal på 798 stemmer mod 711 faldt forslaget. En amtsdelegeret havde rejst forslaget, idet vedkommende mente, at Romneys handlinger og syn på Donald Trump har »skadet forfatningen og såret partiet«.

Bifaldet var på ingen måde massivt, da senator Mitt Romney i weekenden gik på scenen ved en partikongres i Utah. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Susan Collins, senator i Maine og højtstående figur i Det Republikanske Parti, har efterfølgende over for CNN forklaret, at hun er »forfærdet« over begivenhederne i Utah.

»Mitt Romney er en fremragende senator, der tjener sin stat og vores land godt. Vi republikanere er nødt til at huske, at vi er forenet af grundlæggende principper. Vi er ikke et parti, der kun ledes af en person,« sagde Susan Collins.

Samtidig hylder flere konservative kommentatorer og politikere dog buhråbene mod Mitt Romney. Den højrekonservative kommentator Todd Starnes skriver blandt andet på Twitter, at Romney får, hvad han fortjener:

Hændelsen ved partikongressen har fået flere til at understrege, at Donald Trump, trods nederlaget i 2020, stadig er populær i partiet.

En meningsmåling fra Ipsos i april viste, at 60 procent af de adspurgte republikanerne mener, at præsident Joe Biden på ulovlig vis stjal sejren fra Donald Trump.