Forbund anbefaler journalister at blive hjemme fra VM: Man kan ikke stole på Qatar

Efter to norske journalister blev tilbageholdt i Qatar, anbefaler Dansk Journalistforbund nu danske journalister til helt at undgå at besøge VM-værten. Men det er et forkert råd, mener organisation.

Der er nu mindre end et år til, at VM-slutrunden i Qatar begynder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er for risikabelt for danske journalister at arbejde i Qatar op til og under VM-slutrunden i fodbold.

Det mener Dansk Journalistforbund, som nu fraråder danske journalister at rejse til Qatar og dække den enorme sportsbegivenhed.

Det skriver fagbladet Journalisten.

Dansk Journalistsforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup, siger, at både journalister og kilder i Qatar kan komme i fare, hvis medier forsøger at lave kritiske historier fra landet.

»Lad mig sige det sådan, at jeg ikke stoler på Qatar,« siger næstformanden til Journalisten.

»Jeg er bange for, at de regeringskritiske kilder risikerer at forsvinde eller komme i fængsel i lang tid, og at de ikke behandles pænt i fængslet.«

Meldingen kommer, efter at to norske journalister fra mediet NRK blev anholdt i Qatar og tilbageholdt i mere end 30 timer. Ifølge Qatars myndigheder skyldes det, at de filmede på privat grund.

I Qatar skulle de to norske journalister blandt andet have mødtes med regimekritikeren Abdullah Ibhais. Den aftale blev dog aldrig til noget, fordi Ibhais blev arresteret få timer før interviewet, skriver den norske avis VG.

Journalisterne er nu vendt tilbage til Norge. De fortæller, at de blev behandlet okay under tilbageholdelsen, men at myndighederne konfiskerede og beholdt alt deres udstyr.

»Nu ved myndighederne i Qatar jo, hvad der ligger på journalisternes udstyr,« siger Allan Boye Thulstrup, når han skal forklare, hvorfor journalister bør blive væk.

»Hvis de har været i kontakt med regeringskritiske kilder og har telefonnumre eller oplysninger, så er det en proces, hvor Qatar har kortsluttet hele kildebeskyttelsen,« siger han.

I 32 timer var to norske journalister fra NRK, Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani, anholdt og tilbageholdt i Qatar. Her vender de retur til Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ntb/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kritik af forbundets anbefaling

Beslutningen får dog kritik fra blandt andre organisationen Play The Game, der ønsker at forbedre ytringsfrihed og gennemsigtighed i sportens verden.

Play the Game er en afdeling under Idrættens Analyseinstitut, og organisationens internationale chef, Jens Sejer Andersen, siger til fagbladet Journalisten, at det netop er nu, der er brug for, at journalister rejser til Qatar for kritisk af afdække ørkenstatens overgreb på menneskerettighederne.

»Hvis danske journalister folder hænderne og ikke rejser til lande, hvor der er undertrykkelse, så er det et meget kedeligt signal om, at man i de lande bare kan fortsætte med undertrykkelsen,« siger Jens Sejer Andersen.

VM-slutrunden i Qatar begynder 21. november næste år.