Flere end 1.000 er døde af virus i USA: New York øjner et lille lyspunkt i krisen

Coronavirus hærger i flere amerikanske delstater, hvor dødstallet stiger. I New York kæmper man desperat med manglen på respiratorer, og så klynger man sig til en positiv nyhed.

 
New Yorks borgmester, Bill de Blasio, advarede først på ugen om den alvorlige situation. Reuters/Scanpix/Ritzau Fold sammen
Læs mere

Flere end 1.000 mennesker er nu døde i USA af covid-19. Alle USAs 50 delstater har bekræftede tilfælde af sygdommen, og New York havde torsdag morgen dansk tid registreret 280 dødsfald, oplyser Fox News.

Alligevel er der et lille lyspunkt, som storbyen klamrer sig til. Guvernør Andrew M. Cuomo siger, at det »næsten er for godt til, at det kan være sandt«, men ét tal går i øjeblikket myndighedernes og New Yorks befolknings vej.

Den tidligere vurdering var, at antallet af smittede i byen blev fordoblet hver 3,4 dag. Nu er vurderingen en fordobling, hver 4,7 dag, skriver Fox News.

New York er nu epicenter for smitten fra coronavirus i USA. Her venter folk på at blive testet for sygdommen foran Elmhurst Hospital Center i Queens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefan Jeremiah/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Pilen peger i den rigtige retning, og det er altid bedre, end at pilen peger i den forkerte retning,« lød det forsigtigt fra guvernør Cuomo på et pressemøde.

Han advarer om, at tallene hurtigt kan vende igen, men tesen er, at New Yorks befolkning har lyttet til advarslerne og restriktionerne, og at det hjælper. Folk undgår social kontakt i den tætbefolkede by, og det sinker spredningen af smitten.

Over for det ene positive lysglimt er New Yorks myndigheder konfronteret med en række dybt foruroligende faktuelle kendsgerninger torsdag morgen dansk tid, her oplistet af The New York Times:

  • Delstaten New York har registreret 30.811 bekræftede tilfælde, en stigning på flere end 5.000 siden dagen før.
  • Antallet af bekræftede syge er omkring syv procent af det samlede officielle sygdomstal for coronavirus på verdensplan.
  • Selve byen New York har 20.011 bekræftede syge. Det er 3.223 nye tilfælde i forhold til dagen før.
  • Af delstatens 285 dødsfald er de 280 i New York City. Det er en stigning på 81 dødsfald på én dag.
  • Af delstatens syge er flere end 3.800 indlagt. Cirka 12 procent af det samlede antal. 888 er indlagt på intensiv.
  • Nabodelstaten New Jersey har oplevet en stigning på 736 bekræftede syge til i alt 4.402, inklusive 62 døde.

Samtidig kæmper New York fortsat med en stor mangel på respiratorer og sundhedspersonale, selv om den desperate appel om hjælp har givet resultater.

Tusinder af frivillige melder sig for at hjælpe

Det mest alvorlige er manglen på de livsvigtige respiratorer. New York vurderer, at der kan blive brug for op til 30.000. I øjeblikket råder byen over 4.000 tilgængelige respiratorer. Det Hvide Hus' særlige indsatsgruppe er i øjeblikket ved at sende 4.000, og guvernør Cuomo siger, at man selv har fremskaffet yderligere 7.000.

Det er stadig kun halvdelen af det, der anslås som nødvendigt, men det er væsentligt bedre end den håbløse situation dagen før. Samtidig siger guvernøren ifølge The New York Times, at omkring 40.000 mennesker med erfaring fra sundhedssektoren, inklusive pensionerede tidligere ansatte, har meldt sig frivilligt til at træde til, når der bliver brug for det. Omkring halvdelen af dem er sygeplejersker.

Sideløbende med krisen bekymrer det nu New Yorks politikere, at byens alvorlige status som epicenter for coronaviruspandemien ifølge dem ikke afspejles tilstrækkeligt i den nye to billioner dollar store hjælpepakke fra Washington, D.C.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, har kaldt hjælpepakken »amoralsk«, og guvernør Cuomo kalder det en »forfærdelig« hjælpepakke for New York.