FBI har ransaget Donald Trumps palæ: Brød ind i hans pengeskab

Donald Trump bekræfter, at FBI mandag har gennemført en ransagning af hans hjem Mar-a-Lago i Florida. Når politiet har fået en ransagningskendelse indikerer det, at der er begrundet mistanke om, at Donald Trump har begået en forbrydelse.

 
I videoen ses FBI ved porten til Donald Trumps hus ved Mar-A-Lago i Palm Beach i Florida Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FBI-betjente dukkede mandag morgen op ved Donald Trumps palæ, Mar-A-Lago i Florida.

Her gennemførte de en ransagning, som især foregik på ekspræsidentens kontorer.

»De brød endda ind i mit pengeskab,« skriver Donald Trump i en meddelelse.

Ifølge amerikanske medier var ransagningen led i en efterforskning af ekspræsidentens mulige ulovlige håndtering af hemmeligstemplede dokumenter.

Inden Donald Trump forlod Det Hvide Hus, tog han – stik imod reglerne – mindst 15 kasser med officielle dokumenter, notater, breve og genstande med sig til Mar-A-Lago.

Når en dommer giver tilladelse til en ransagning, skyldes det, at der eksisterer begrundet mistanke om, at der kan findes beviser på en forbrydelse.

Ifølge loven bør hemmeligstemplede dokumenter umiddelbart overdrages til Nationalarkivet.

Donald Trump var i New York, mens ransagningen fandt sted. Han er chokeret, skriver han på sit sociale medie Truth Social.

»Det er mørke tider for vores land, hvor mit smukke hjem, Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, lige nu belejres, ransages og besættes af en stor gruppe FBI-agenter, skriver Trump i udtalelsen natten til tirsdag dansk tid.

»Dette er aldrig før sket for en præsident i USA.«

15 kasser med hemmelige dokumenter

Donald Trump var notorisk kendt for sin laissez faire omgang med dokumenter i Det Hvide Hus. Han rev officielle papirer i stykker, og han skyllede til tider sine egne notater ud i toilettet, skriver The New York Times-journalisten, Maggie Haberman.

Justitsministeriet har i månedsvis efterforsket Donald Trumps håndtering af de hemmeligstemplede dokumenter. Det vides ikke, hvad der står i papirerne.

Ransagningen er en voldsom eskalering af efterforskningen.

Ifølge CNN sørgede Nationalarkivet i februar for at hente 15 kasser med dokumenter fra Mar-A-Lago, efter Donald Trump længe havde kæmpet imod.

FBI har i april og maj foretaget vidneafhøringer med en række Mar-A-Lago-ansatte om Donald Trumps håndtering af dokumenterne.

Det er uvist, hvad FBI præcist ledte efter under mandagens ransagning, og om der var flere dokumenter tilbage på Mar-A-Lago, der ikke burde være der. FBI-betjentene ankom angiveligt klokken 9 om morgenen, og de sidste forlod først Palm Beach-boligen klokken 18:30.

Billedet viser flere kasser fra Det Hvide Hus blive fragtet mod nationalarkiverne, få dage før Donald Trump forlod Det Hvide Hus – men ikke alle kasser blev fragtet hen, hvor de skulle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gerald Herbert/AP/Ritzau Scanpix.

Donald Trump kalder den »et angreb fra de radikale, venstreorienterede demokrater, som for alt i verden ikke vil have, at jeg stiller op til præsidentvalget i 2024.«

Ransagningen finder sted på et tidspunkt, hvor Donald Trump menes at være i større juridisk knibe end nogensinde før.

De tv-transmitterede 6. januarhøringer har de seneste uger vist, hvordan han var dybt involveret i forsøget på at hindre magtoverdragelsen – og presset er vokset på justitsministeriet for at retsforfølge ham.

Det er endnu uklart, om FBIs interesse i dokumenterne på nogen måde kan knyttes til efterforskningen af Donald Trumps rolle i angrebet på Kongressen og forsøget på at stjæle valget.