FBI-chef kritiseres for passivitet i tiden op til 6. januar: »FBI så efterretningen, undervurderede truslen og handlede simpelthen ikke«

FBI-chef kalder stormløbet mod Kongressen »indenlandsk terrorisme« og afviser Trumps påstande om svindel. Samtidig bliver FBI kritiseret for sin håndtering af angrebet.

 
Demonstranter stormede 6. januar Capitol Hill i Washington, D.C., for at protestere imod udnævnelsen af Joe Biden som USAs næste præsident. I videoen kan du se demonstranterne bryde ind i regeringsbygningen og deres sammenstød med politiet. Advarsel: videoen indeholder voldsomme billeder. Video: Ritzau/Scanpix, CNN. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FBI betragter angrebet på Kongressen 6. januar, da Trump-tilhængere trængte ind i bygningen, som »indenlandsk terrorisme«.

Sådan lyder dommen fra Christopher Wray, der er chef for FBI, og som torsdag blev udspurgt om forløbet for Kongressens retsudvalg.

Det skriver The Hill.

Christopher Wray understregede, at »alvorlig retsforfølgelse« vil følge i den fortsatte kriminelle efterforskning.

Enhver spekulation om vælgersnyd i forbindelse med præsidentvalget, som Donald Trump stadig fastholder, blev også skudt ned.

»Vi fandt ikke bevis for bedrageri, der kunne have ændret valget.«

Christopher Wrays vidnesbyrd kom, da føderale anklagere anklagede seks medlemmer af en højreorienteret militsgruppe for at stå bag en sammensværgelse omkring angrebet.

FBI-chefen blev nøje udspurgt om mulige efterretningsfejl begået af FBI, der efterlod politiet, militæret og FBI dårligt forberedt på angrebet, der endte med at koste seks personer livet.

»FBIs passivitet i ugerne frem til 6. januar er simpelthen forbløffende,« sagde det demokratiske kongresmedlem Jerry Nadler, der er formand for retsudvalget:

»Det er svært at vide, om FBIs hovedkvarter blot savnede beviserne – som var blevet fremhævet af FBIs egne underkontorer og var tilgængelige online for hele verden – eller om bureauet så efterretningen, undervurderede truslen og simpelthen ikke handlede.«

En rapport fra Senatet konkluderede tirsdag, at angrebet var planlagt »til skue for alle«, men at advarsler ikke var blevet fulgt på grund af »dårlig kommunikation, dårlig planlægning, defekt udstyr og manglende lederskab«.

Christopher Wray forklarede under høringen, at »næsten ingen« af de 500 personer, der er anklaget for at have deltaget i angrebet, tidligere har været under FBI-efterforskning, hvilket tyder på, at det ville have været vanskeligt for FBI at have overvåget dem på forhånd.

På spørgsmålet om, hvorvidt FBI efterforskede »de mennesker, der tilskyndede til optøjerne« – hvilket var en klar hentydning til Donald Trump – svarede Christopher Wray, at det ikke var passende at kommentere FBIs undersøgelser af specifikke personer.

FBI efterspørger stadig hjælp til at identificere personer, der deltog i optøjerne, så de kan blive retsforfulgt.