Fauci: Præsident Trump kan sagtens få et tilbagefald

Præsident Donald Trump er tilbage i Det Hvide Hus. Men Anthony Fauci, en af præsidentens mest erfarne coronarådgivere, advarer om, at han let kan få tilbagefald: »Det vil være helt normalt.« I Tyskland reagerer ledende læger på behandlingen af Trump med, at de aldrig havde givet Angela Merkel tilsvarende midler.

 
Donald Trump er blevet udskrevet fra Walter Reed-hospitalet, hvor han siden fredag har været indlagt med covid-19. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er vel hjemme i Det Hvide Hus i Washington og har – som man har set på TV-billederne – skyndt sig at fjerne sin ansigtsmaske.

Det sker efter tre intensive dage som indlagt på det militære Walter Reed-hospital i Washington, hvor den coronasyge præsident har været indlagt for at sikre sit helbred med covid-19 i kroppen.

Det var et symbolladet øjeblik, da præsident Donald Trump fjernede masken, da han natten til tirsdag dansk tid returnerede til Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEN CEDENO/EPA/Ritzau Scanpix.

Men selv om Donald Trump ser ud til at have det bedre og selv har haft travlt med at fortælle, at han føler sig 20 år yngre end sine egentlige 74 år, så er han langtfra ude af farezonen.

Sådan lyder det nu fra en af hans egne rådgivere, den særdeles erfarne Anthony Fauci, der er direktør for USAs National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

»Jeg er ikke involveret i den primære behandling af præsidenten. Men udfordringen er, at han er så tidligt i sygdommen, og det er ikke nogen hemmelighed, at når man ser på andre patienter i sammenlignelige faser af sygdommen, så kan du nogle gange efter fem til otte dage få et tilbagefald, hvor sygdommen vender tilbage,« sagde Anthony Fauci til CNN natten til tirsdag.

Den erfarne læge, som i flere omgange har lagt sig ud med præsident Trump under coronaepidemien, fordi han har talt præsidenten lodret imod, skyndte sig samtidig at slå fast, at det heldigvis ser ud til, at præsidenten har det godt – og at lægerne, som nu tager sig af præsidenten i Det Hvide Hus, selvsagt kender til risikoen for tilbagefald.

Personale i Det Hvide Hus havde travlt med at descinficere presselokalet i præsidentboligen, i forbindelse med præsident Trumps tilbagevenden efter et fire-dage langt hospitalsophold. Der blev ikke taget chancer med den syge præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIN SCOTT/Ritzau Scanpix.

En heftig cocktail

Det har været nogle hektiske dage for den amerikanske præsident. Og det står klart, at han har modtaget en bred og ifølge læger potentiel ganske farlig cocktail af medicin og behandlingsformer – nogle kendte, andre nærmest ukendte, selv i lægekredse.

Inden for de få dage, der er gået, siden præsidenten blev erklæret smittet med covid-19, har han således nået at få midlet Remdesivir, kortison, dexamethason og et helt nyt og angiveligt endnu ikke godkendt antistofmiddel fra firmaet Regeneron.

I Tyskland reagerer førende læger, der har omfattende erfaring med behandling af patienter, som er smittet med covid-19, over for de behandlingsformer og midler, som den amerikanske præsident har modtaget under sin sygdom.

Præsident Trumps læge, Sean Conley, er manden, der har stået i spidsen for den omfattende behandling af den coronasmittede præsident. Han har givet præsidenten en regulær cocktail af lægemidler og nogle frygter, at kombinationen af midler kan give præsidenten sundhedsudfordringer på et senere tidspunkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB/AFP/Ritzau Scanpix.

»Patienter, der får Remdesivir og kortison, er egentlig svært syge og kan hverken give interview eller udtale sig,« siger den erfarne coronalæge Stefan Kluge, der leder afdelingen for intensivmedicin på Hamburger Uniklinikum Eppendorf (UKE), til den tyske avis Die Welt.

Den amerikanske præsident har fået en blanding af en række midler over en ganske kort periode. Det får læger i både Danmark, USA og altså Tyskland til at reagere.

Nogle af problemerne er, at hver enkelt type behandling ofte er særdeles målrettet mod forskellige stadier af sygdommen, som en patient kan være i. Samtidig har flere af dem ganske alvorlige bivirkninger – fra søvnløshed til potentiel påvirkning af psyken – hvorfor de gives under helt særlige forhold.

Og konklusionen fra den erfarne tyske coronalæge Stefan Kluge er helt entydig.

»Det er ikke min vurdering, at kombinationen af midler eller behandlinger vil slå Donald Trump ihjel. Men vi ville ikke give Angela Merkel (den tyske forbundskansler, red.) en tilsvarende medicinsk behandling,« siger Stefan Kluge til Die Welt.