Et dystert billede tegner sig for Joe Biden, efter demokratisk senator stikker kæp i hjulet for præsidentens planer

Afgørende demokratisk senator gør livet surt for Joe Biden. Det efterlader et spinkelt håb om en reform af lovgivningen, som præsidenten skildrer som afgørende for at beskytte demokratiet.

West Virginia-senator Joe Manchin vil ikke stå model til præsidentens lovforslag, som han mener, vil splitte landet endnu mere, end det allerede er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom West Virginia-senator Joe Manchin har status som medlem af Demokraterne, kan præsident Joe Biden på ingen måde føle sig sikker på, at senatoren per automatik vil stemme for præsidentens forslag.

Det gjorde Manchin klart, da han søndag meddelte, at han ikke vil støtte en føderal lovgivning om stemmeret, som Demokraterne finder afgørende for at »opretholde demokratiet i landet«.

Det skriver The Washington Post.

Der er tale om et hårdt slag for Joe Biden, for uden Manchins støtte har lovforslaget ingen chance for at komme videre, idet samtlige republikanske senatorer er imod forslaget. Biden er afhængig af hver eneste stemme i Senatet, hvor Demokraterne og Republikanerne hver har 50 senatorer. Med vicepræsident Kamala Harris' stemme i tilfælde af stemmelighed, kan præsidenten ikke undvære, at Manchin stemmer for præsidentens forslag.

Forslaget om en føderal lovgivning om stemmeret følger i kølvandet på flere republikanske delstaters stræben efter at begrænse muligheden for at stemme. Forklaringen lyder, at det skal hindre valgsvindel, som mange republikanere stadig – og uden beviser – mener, var årsagen til Donald Trumps nederlag ved præsidentvalget i efteråret.

Omvendt mener Demokraterne, at Republikanernes forslag især vil ramme typiske demokratiske vælgere, og at forslaget derfor er et angreb på landets demokrati. Republikanerne har blandt andet stillet flere krav om billed-id og vil ved fremtidige afstemninger indsnævre tidsrummet for at stemme.

Over for avisen Charleston Gazette-Mail forklarer Joe Manchin søndag, hvorfor han ikke kan stemme for præsidentens forslag. Senatoren anser forslaget for at være »for partisk«, lyder det.

»Retten til at stemme er grundlæggende for vores amerikanske demokrati, og beskyttelse af denne ret bør ikke handle om parti eller politik. Mindst af alt bør beskyttelsen af ​​denne ret (…) aldrig ske på en partisk måde,« forklarer Manchin og tilføjer, at forslaget vil »risikere en yderligere opdeling og ødelæggelse af den republik, vi svor på at beskytte og forsvare«.

Manchin forsvarer også den omdiskuterede filibuster, som han »ikke vil stemme for at svække eller eliminere«.

Den særlige filibuster-ordning medfører, at det kræver 60 stemmer, for at de fleste lovgivninger i Senatet kan vedtages. Det betyder, at enhver lovgivning, der modsættes af selv et lille antal republikanere fra Senatet, vil mislykkes, idet Demokraternes flertal er så spinkelt. Flere demokratiske politikere har talt for at få afskaffet filibusteren.

Joe Biden har – uden at nævne navne – kritiseret, at han har svært ved at få gennemført sine dagsordener, når udvalgte »demokratiske senatorer oftere stemmer som mine republikanske venner«, forklarede præsidenten ved 100-årsdagen for racemassakren i Tulsa søndag.