Er Biden mentalt egnet til at være præsident? Det vil flere republikanere have afklaret

Donald Trumps tidligere læge vil have Joe Biden til at tage test, der skal bevise, at han er mentalt egnet til at lede landet.

En række republikanere sætter spørgsmålstegn ved Joe Bidens kognitive evner. De vil derfor nu have præsidenten til at lade sig teste for at sikre, at han er i stand til at varetage sit job. Arkivfoto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trumps tidligere læge Ronny Jackson har skiftet karriere, da lægegerningen er byttet ud med et sæde i Repræsentanternes Hus. Det afholder dog ikke Jackson fra stadig at give lægefaglige råd.

For Ronny Jackson står denne uge bag en underskriftindsamling, da han mener, at USA nye præsident, Joe Biden, bør tage en test, som skal afklare, hvorvidt han er mentalt egnet til jobbet som landets leder eller ej.

Det skriver The Hill.

Brevet skulle cirkulere blandt flere republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus i håb om, at de vil skrive under. Brevet er også sendt til Bidens egen læge, Kevin O'Connor, og til Anthony Fauci, der er sundhedsfaglig rådgiver for præsidenten.

13 republikanere har indtil videre sluttet sig til Jackson og har underskrevet brevet, skriver The Hill.

»Bare alt, hvad der er foregået det sidste halvandet år … han ved ikke, hvad der foregår, eller hvor han er. Han er meget forvirret hele tiden,« forklarer Jackson i et interview til The Hill.

Jackson, der fungerede som læge i Det Hvide Hus for både Barack Obama og Trump, har aldrig behandlet eller vurderet Biden, men han har angrebet præsidentens kognitive evner siden præsidentkampagnens start.

Han har blandt andet udtalt, at Biden »ikke har den mentale kapacitet og den kognitive evne til at tjene som USAs øverstbefalende«.

Der er dog flere gange rejst tvivl om Jacksons troværdighed. Blandt andet i 2018, da han erklærede, at Trump trods sin junkfooddiæt havde en »fremragende« hjertesundhed, scorede perfekte 30 ud af 30 i en kognitiv test og var nøjagtigt et pund under det, der betragtes som overvægtig.

Jackson forklarede, at det skyldtes både Trumps »utrolig gode gener«, og »den måde, Gud har skabt ham på«.

ABC News rapporterede sidste år, at Trumps Department of Homeland Security tilbageholdt en rapport, der advarede om, at Rusland var involveret i en misinformationskampagne, der promoverede »beskyldninger om den dårlige mentale tilstand hos Biden«.

Biden fyldte 78 år 20. november 2020 og er således landets ældste præsident nogensinde.

Det Hvide Hus har tidligere offentliggjort, at Biden senere i år vil gennemføre en fysisk test. Resultaterne vil efterfølgende være offentligt tilgængelige.