Epsteins fortrolige må blive bag tremmer. Hun »forsøgte at normalisere seksuelt misbrug«

Nye detaljer om, hvordan Jeffrey Epsteins veninde brugte alt fra falsk navn til et kontaktkøb på en million dollar for at skjule sig, kom tirsdag frem under et retsmøde i New York, hvor hendes ønske om løsladelse mod kaution blev afvist. Hun nægter sig skyldig i at have skaffet piger til Epstein og sextrafficking.

 
Jeffrey Epsteins samlever gennem mange år, Ghislaine Maxwell, er blevet anholdt. Video: CNN/Rueters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Ghislaine Maxwell gjorde alt, hvad hun kunne for at blive løsladt mod kaution. Hun tilbød at betale fem mio. dollar, stille en ejendom i Storbritannien til 3,75 mio. dollar som sikkerhed og at gå i husarrest med elektronisk fodlænke på en bopæl i New York – men lige lidt hjalp det.

Retten i New York afslog tirsdag at løslade den 58-årige Ghislaine Maxwell, efter at anklagerne i den opsigtsvækkende sexsag havde argumenteret for, at den britiske jetsetter og ekspartner til Jeffrey Epstein sandsynligvis ville forsvinde ud af landet, hvis hun blev løsladt.

Og de havde flere argumenter:

Anklagerne slog i retten på Maxwells talent for at »skjule sig«, og at hun i forbindelse med sin anholdelse 2. juli på sin nye 156 hektar store luksusejendom i landsbyen Bradford i New Hampshire i det nordlige USA ikke blot havde undladt at åbne døren.

Gennem vinduerne kunne FBI-agenterne se, at hun forsøgte »at flygte til et andet rum i huset og hurtigt lukkede døren bag sig«.

Ejendommen, som Ghislaine Maxwell købte kontant i New Hampshire i december. Hun brugte et falsk navn. Ejendommen lå øde, så den var godt skærmet for nysgerrige blikke. Men mægleren opdagede hurtigt, hvem køberen var, da hun så et billede af Ghislaine Maxwell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drone Base/Reuters/Ritzau Scanpix.

Derudover henviste anklagerne til hendes formue på millioner af dollar og det faktum, at et af de tre lande, hvor hun har statsborgerskab, er Frankrig, som ikke udleverer egne statsborgere til retsforfølgelse i andre lande.

Tirsdag kom det i retten i New York tillige frem, at Ghislaine Maxwell i al hemmelighed i december købte den eksklusive ejendom i New Hampshire kontant for godt en million dollar sammen med en mand med britisk accent.

Han oplyste til ejendomsmægleren, at han hed Scott Marshall, og at han var pensioneret fra det britiske militær og arbejdede på en bog. Hun udgav sig for at hedde Jen Marshall og beskrev sig selv som journalist.

Men da mægleren fik vist et billede af »Jen Marshall«, stod det klart for hende, at køberen i virkeligheden var Ghislaine Maxwell.

Betydelig flugtrisiko

Anklagerne mente endvidere, at Maxwell var i fare for at flygte, ud fra det faktum at hun havde vist sig klar til at lyve om sin identitet.

Den vanærede britiske jetsetter hævdede til gengæld, at hun blot søgte tilflugt fra »indgribende mediedækning, trusler og uoprettelig skade«.

Men dommeren fastslog, at der var »betydelig risiko« for, at Ghislaine Maxwell ville og kunne flygte fra retssagen på grund af sin velstand og mange »udenlandske forbindelser«.

Og dermed må Ghislaine Maxwell forblive bag tremmer – hun sidder for øjeblikket fængslet i Brooklyn i New York, hvorfra hun blev fremstillet for dommeren via en videoforbindelse – indtil hendes retssag begynder om et år.

The Metropolitan Detention Center i Brooklyn i New York, hvor Ghislaine Maxwell i dag sidder fængslet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ifølge anklageskriftet er Ghislaine Maxwell tiltalt for mellem 1994 og 1997 at have lokket tre mindreårige piger til at blive misbrugt af Jeffrey Epstein. Hun er også under anklage for at selv at have deltaget i sexmisbrug.

Hun anklages også for sextrafficking af unge piger til andre af Epsteins kendte venner.

»Maxwell forsøgte at normalisere seksuelt misbrug (…) ved blandt andet at diskutere seksuelle emner, klæde sig af foran ofrene, at være til stede, når et mindreårigt offer blev afklædt og at være til stede under sexhandlinger, der involverede det mindreårige offer og Epstein,« hedder det i anklagen.

Tre af ofrene blev afhørt i retten tirsdag, herunder Annie Farmer.

Offer i sagen

»Uden Ghislaine havde Jeffrey aldrig kunnet gøre, hvad han gjorde.«


Hun forklarede, at Ghislane Maxwell »aldrig har angret sine forfærdelige forbrydelser«, og at den fare, Maxwell udgør, skal tages alvorligt.

Et andet offer sagde, at »uden Ghislaine havde Jeffrey aldrig kunnet gøre, hvad han gjorde«.

Hun forklarede, at hun har kendt Maxwell i ti år og stadig føler sig truet den dag i dag.

»Hvis hun er ude, har jeg brug for beskyttelse,« sagde hun som et argument for ikke at løslade Ghislaine Maxwell mod kaution.

Efter at hovedpersonen i sagen, Jeffrey Epstein, begik selvmord i fængslet, er retssagen mod Ghislaine Maxwell blevet ofrenes bedste mulighed for at opnå en slags retfærdighed.

200 dollar og gyldne løfter

Flere af de unge kvinder – nogle helt ned til 14 år – har fortalt, hvordan de som teenagere blev besnakket af Maxwell og ført til Jeffrey Epsteins palæer i henholdsvis Florida og New York.

Flere fortæller også, hvordan de blev fløjet til hans private caribiske ø, og til Paris, Cannes og London.

Typisk blev de lokket med 200 dollar og gyldne løfter om betalt uddannelse for at give Jeffrey Epstein massage. Men det udviklede sig ofte til deciderede sexovergreb.

Typisk var der tale om unge skrøbelige piger fra belastede hjem.

Flere af dem hævder også at være blevet misbrugt af Epsteins venner. En af kvinderne, Virginia Roberts, siger for eksempel, at hun som 17-årig blev misbrugt to gange af den britiske prins Andrew.

Virginia Roberts siger, at hun som 17 år blev tvunget af Ghislaine Maxwell til at have sex med prins Andrew, ligesom hun havde været tvunget til at have det med Jeffrey Epstein. Her i Ghislaine Maxwells hus i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Ghislaine Maxwell har gennem mange år været ven med prins Andrew. Hun skal have introduceret ham til Epstein, hvorefter de to blev venner.

Prins Andrew har gentagne gange afvist at have haft sex med den dengang 17-årige Virginia Roberts. Men anklagemyndigheden vil i sagen mod Ghislaine Maxwell have prins Andrew afhørt.

Jeffrey Epstein havde mange kendisser som venner – herunder tidligere præsident Bill Clinton og præsident Donald Trump.

Jeffrey Epstein blev fundet død i sin fængselscelle i august. Det skete, mens han afventede en ny omfattende retssag om menneskehandel og overgreb på mindreårige. Anklagerne kunne have sendt ham i fængsel i op mod 45 år.

Ghislaine Maxwell er datter af den tidligere mediemogul Robert Maxwell, der døde under mystiske omstændigheder i 1991: Han faldt over bord fra sin luksusyacht, Lady Ghislaine, der var opkaldt efter den yngste af hans ni børn.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA