Engang var de USAs farligste mafia – nu er bossen dræbt

For første gang siden 1985 er en formodet mafiaboss blevet skudt og dræbt i USA. Francesco Cali blev anset for at være leder af Gambino-familien.

Fotografiet viser fra venstre mafiabosserne Pete Inzerillo, en uidentificeret person, Francisco »Frankie Boy« Cali og Santo Zito under et møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: POLICE/HANDOUT

Francesco Cali, den formodede chef for mafiafamilien Gambino, blev skudt og dræbt uden for sit hjem på Staten Island i New York onsdag aften, meddelte politiet.

Den 53-årige Cali blev skudt seks gange, hed det. Politiet siger, at de modtog en anmeldelse om skyderiet uden for 25 Hilltop Terrace i Todt Hill-kvarteret omkring klokken 21.20. Der var også et forlydende om en blå pickup, der havde forladt området omkring samme tidspunkt.

Francesco Cali blev erklæret død på Staten Island University Hospital.

En 58-årig nabo, der kun opgav fornavnet Salvatore, sagde, at han havde hørt en salve på omkring syv skud kort efter klokken ni.

»Jeg hørte bare bang-bang-bang-bang,« fortalte han.

Han skyndte sig hen til sit vindue, men kunne ikke se noget. Skuddene havde alle haft den samme lyd, fortalte han, som om de blev affyret med det samme våben.

To andre naboer, der nægtede at opgive deres navne, støttede Salvatores beskrivelse.

Et foto fra det italienske politi viser mafiabossen Francesco Cali. Fotografiet er fra februar 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: POLICE/HO.

Gambino-familien var engang USAs største og mest indflydelsesrige gruppe inden for den organiserede kriminalitet, men flere af dens ledere blev op gennem 1990erne dømt for forbrydelser og sendt i fængsel.

Familien blev dengang ledet af den flamboyante John J. Gotti, der yndede at lade sig se på dyre restauranter og natklubber, altid omgivet af en gruppe livvagter. Han overtog magten i familien, da han i 1985 arrangerede mordet på sin forgænger, Paul Castellano, foran Sparks Steak House på Manhattan.

John J. Gotti blev dømt for mord og opkrævning af beskyttelsespenge i 1992 og døde 61 år gammel af kræft i fængslet i 2002. I 2013 blev hans søn, den tidligere Gambino-boss John A. Gotti, stukket med kniv i maven i Syosset i New York. Han overlevede.

Mordet på Francesco Cali skete, samme dag som den angiveligt fungerende leder af Bonnano-familien, Joseph Cammarano Jr., blev frikendt i en retssag, og omkring en uge efter at Carmine Persico, en mangeårig leder af Colombo-familien, døde i fængslet i en alder af 85 år.

Myndighederne har fået overtaget

Det er efterhånden mange år siden, en mafiaboss er blevet dræbt i New York, men medlemmer på et lavere niveau er blevet angrebet og myrdet.

I oktober sidste år blev Sylvester Zottola, der angiveligt havde forbindelser til Bonnano-familien, skudt og dræbt, mens han ventede på at få sit måltid udleveret i en drive-in-McDonald's i The Bronx. Blot tre måneder tidligere var Zottolas søn, Salvatore Zottola, udsat for et bagholdsangreb og skudt ned på gaden i kvarteret Throggs Neck, hvor hans familie holder til. Han overlevede.

På Staten Island er Todt Hill kendt for sin mafiahistorie. Castellano, som er den seneste mafiaboss, der er blevet myrdet, boede på Benedict Road. Et hus på den nærliggende Longfellow Road tjente som location for Corleone-familiens hus i filmen »The Godfather«.

Siden 1990erne har byens fem traditionelle mafiafamilier oplevet nedgang. Myndighederne har siden 1980erne skærpet indsatsen mod mafiaens kontrol over visse brancher og fagforeninger, og med forbedrede love om beskyttelsespenge har man haft held til at løsne mafiaens greb.

Efter at otte topfolk i 1986 blev dømt for at drive en kommission, der styrede mafiaen i USA, har mange ledere undgået rampelyset af frygt for at vække myndighedernes opmærksomhed.

Oversættelse: Lars Rosenkvist