En demokratisk stjerne brændte ud og håb om omvalg i Georgia: Fem vigtige resultater fra midtvejsvalget

Midtvejsvalget er overstået og en vred valgkamp er slut. Her er fem resultater, som hver især fortæller en historie om amerikansk politik anno 2018.

I Texas overvandt senator Ted Cruz hård modstand fra Demokraternes darling Beto O'Rourke. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL WYKE

En stjerne brændte ud i Texas

Stjernestunder kan vare kort i amerikansk politik. Det må den demokratiske darling Beto O’Rourke erkende. Den progressive texaner blev under valgkampen kaldt »den nye Obama«, og videoer, hvor 46-årige Beto står på skateboard inden et vælgermøde, blev store internetsucceser. Hele det demokratiske parti havde stjerner i øjnene, donorer overhældte ham med penge, og nogle begyndte at tale om, hvornår Beto kan stille op som præsident.

Tirsdag aften tabte han. Texas forblev republikansk, og den siddende senator, Ted Cruz, står nu som én af valgets store vindere. Nu er det Cruz, som ifølge texanske medier bør gå efter præsidentposten. De forventer et kandidatur fra Cruz i 2024, selv om han i 2016 blev kørt over af Donald Trump i kampen om Republikanernes kandidatur til præsidentposten.

Man må dog give Beto O’Rourke, at han formåede at skabe usædvanligt tæt løb i en stat, hvor de siddende republikanske senatorer plejer at vinde stort. Beto - som han oftest bare bliver kaldt - fik 48,3 pct. af stemmerne.

Men i sidste ende nåede Ted Cruz i mål med sin strategi om at præsentere sig selv som en sand texaner: Han førte en kampagne fuld af kærlighed til våben og lave skatter - og benhård modstand mod ulovlig immigration fra Mellemamerika.

Et historisk valg for kvinder

Inden valget sad der ingen kvinder på Pennsylvanias 20 sæder i Kongressen. Nu er der blevet valgt fire ind - alle demokrater. Tre af dem - Mary Gay Scanlon, Chrissy Houlahan og Susan Wild - har overtaget sæderne fra republikanske mænd.

De rekordmange kvindelige kandidater til Kongressen førte Demokraterne til et flertal i Repræsentanteres Hus. For første gang nogensinde vil Huset have flere end 100 kvindelige medlemmer - og de fleste er demokrater.

Flere af de nyopstillede demokratiske kandidater skrev historie. 29-årige Alexandria Ocasio-Cortez blev i New York valgt ind som det yngste kvindelige medlem i Kongressen nogensinde. Rashida Tlaib fra Michigan og Ilhan Omar fra Minnesota blev valgt ind som Kongressens første muslimske kvindelige medlemmer. Og fra Kansas og New Mexico blev to kvinder med indiansk baggrund valgt ind.

Også hos Republikanerne var der kvindesejre at spore. Marsha Blackburn blev i Tennessee valgt som statens første kvindelige senator. I South Dakota blev republikanske Kristi Noem valgt ind som statens første kvindelige guvernør.

Det bitre valg i Georgia fortsætter med at være bittert

Mange amerikanere landet over har fulgt guvernørvalget med spænding. Og det må de fortsætte med lidt endnu. For demokraten Stacey Abrams nægter at opgive håbet om at blive USAs første kvindelige sorte guvernør, selv om det efterhånden ligner en valgsejr til Trump-tilhængeren Brian Kemp.

Abrams går efter et omvalg. Næsten samtlige stemmer er talt op, og Brian Kemp står med 50,4 procent af stemmerne - en føring på 64.000 stemmer over Abrams. Valget i Georgia var dog ramt af tekniske problemer på valgdagen og beskyldninger om valgfusk i dagene op til valget. Abrams mener, at der stadig er tusindvis af stemmer, som mangler at blive talt - særligt fra områder med mange sorte vælgere. Hvis Kemp ender med at få flest stemmer, men ikke opnår 50 procent af stemmerne, skal valget gå om ifølge Georgias forfatning.

Guvernørvalget her har handlet om langt mere, end hvem der får nøglerne til guvernørkontoret i Atlanta. Det er blevet et billede på et splittet USA: Den sorte kvinde mod den selverklærede politisk ukorrekte Trump-tilhænger. Hos Demokraterne har håbet været, at Abrams kunne tiltrække nok minoritetsvælgere til at forhindre, at Brian Kemp bliver den 83. hvide mand i træk i Georgias guvernørkontor siden 1775.

Trump-tilhængeren sejrede i Floridas beskidte valgkamp

Det blev tæt i Florida. Det gør det altid.

»Jeg lover dig, hvis Florida skulle stemme mellem en is og et spark hovedet, ville resultatet stadig være 50,5% mod 49,5%,« skrev historikeren Benjamin Park på Twitter.

Som ved præsidentvalget i 2016 faldt det tætte resultat ud til Trumps fordel. Republikaneren Rick Scott skubber Bill Nelson ned af hans senatorstol (demokraten kræver dog en genoptælling), og Ron DeSantis blev ny guvernør. Især det sidste er vigtigt for Trumps selvforståelse. DeSantis har lagt sig så tæt op ad Trump som muligt. I en kampagnevideo bygger han grænsemure og læser Trumps selvbiografi med sine børn. På vælgermøder råber han »Make America Great Again« fra scenen. I den sidste uge op til valget fandt Trump plads i kalenderen til at besøge Florida to gange - så vigtigt var det.

Hvis vælgerne i Florida havde sagt »nej, tak« til DeSantis, ville det blive tolket som et »nej, tak« til præsident Trump.

DeSantis besejrede demokraten Andrew Gillum - en af valgets store overraskelser. Gillum vandt uventet de demokratiske primærvalg og endte i en beskidt valgkamp mod DeSantis. Undervejs sagde Gillum, »at selv racisterne synes, at DeSantis er racist.«

#MeToo-debatten afgjorde valget i North Dakota

Allerede fra begyndelsen af valgkampen så det sort ud for North Dakotas siddende demokratiske senator Heidi Heitkamp. Hvis Demokraterne skulle vinde et flertal i Senatet, skulle hun fastholde sin senatorpost - i en stat, som Donald Trump i 2016 vandt med 36 procentpoint. At hendes modstander, den republikanske Kevin Cramer, var en stolt, konservativ Trump-tilhænger, gjorde det ikke nemmere for hende.

Og så kom udnævnelsen af Brett Kavanaugh til Højesteret. Som demokrat stemte Heidi Heitkamp imod hans indsættelse, efter han var blevet beskyldt for seksuelle krænkelser - og dét blev benzin på bålet i Cramers valgkamp mod hende. I North Dakota var et flertal af borgerne nemlig for Kavanaughs indsættelse.

Det førte til en hed debat om #MeToo-bevægelsen mellem de to kandidater. Mens Cramer kaldte det for en bevægelse præget af »offermentalitet,« fortalte Heitkamp om, hvordan hendes mor havde været mærket hele livet af seksuelle krænkelser.

North Dakota var også et billede på, hvor umuligt Demokraternes forsøg på at vinde Senatet viste sig at være. Tværs over landet fik partiet mere end 12 millioner stemmer flere end Republikanerne ved senatsvalgene. Men enhver stat uanset størrelse er repræsenteret af to senatorer i Kongressen. Og når en stat som North Dakota med færre indbyggere end København har lige så mange senatorer som Californien, viste millioner af demokratiske stemmer sig groft sagt at være nyttesløse.