Elon Musk sendte fire amerikanere ud i rummet. Alligevel får han ingen ros fra Joe Biden: »Han sover stadig«

Elon Musk og rumvirksomheden SpaceX stod i weekenden bag en historisk mission i rummet. Alligevel har præsident Joe Biden ikke kommenteret projektet – til stor fortrydelse for Tesla-skaberen.

 
I videoen ser man, hvordan den første civile rumflyvning nogensinde: Redigering: August Bang. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nutidens rumkapløb er ikke mellem USA og Rusland.

I stedet er kapløbet mellem flere rigmænd, der skal have udlevet nogle meget dyre barndomsdrømme.

Én af aktørerne er Elon Musk, der står bag elbilmærket Tesla og senest SpaceX, hvor han bygger rumskibe i samarbejde med rumfartsadministrationen NASA.

I weekenden lykkedes det SpaceX at sende en rumkapsel med en ren civil besætning ombord i tre dages kredsløb om Jorden. Det er første gang nogensinde, at det sker med kun civile ombord.

Det til trods har USAs præsident, Joe Biden, ikke sendt tilpas med anerkendende nik i Elon Musks retning, hvis det står til rigmanden selv.

Det skriver mediet Leo Terrell.

Kritikken af præsidenten kom, da en af Elon Musks 60 millioner følgere på Twitter spurgte, hvad hans bud er på, hvorfor den amerikanske præsident ikke har anerkendt den seneste aktion fra SpaceX, hvor udelukkende amerikanere er blevet sendt ud i rummet.

Til det svarede Elon Musk: »Han sover stadig«.

Ifølge CNBC har topembedsmænd fra NASA lykønsket Elon Musk og SpaceX med missionen.

SpaceX vandt i april en budrunde over Blue Origin, som Amazon-stifteren, Jeff Bezos, står bag. For NASA skal SpaceX bygge et rumfartøj, der så tidligt som i 2024 skal flyve astronauter til Månen.

Rumturister på historisk mission

Rumkapslen med de fire civile personer ombord landede lørdag efter de tre dages kredsløb om Jorden.

Fire faldskærme sørgede for at bremse kapslens hastighed inden mødet med havoverfladen og sikre en rolig landing, der skete med en hastighed på omkring 25 kilometer i timen.

Det er den 38-årige forretningsmand og milliardær Jared Isaacman, der har betalt for missionen.

SpaceX, der har udviklet fartøjet, har ikke offentliggjort prisen, men ifølge det amerikanske magasin Time har Isaacman betalt Elon Musk omkring 200 millioner dollar for alle fire pladser.

»Det var en fantastisk tur for os,« meddelte Isaacman til kontrolcentret, lige efter at kapslen var landet.

Rumkapslen blev sendt afsted med en raket fra NASAs Kennedy Space Center i Florida natten til torsdag dansk tid.

De fire ombord havde fået cirka fem måneders træning inden missionen.

Tidligere i år stod de to rigmænd Richard Branson og Jeff Bezos bag hver deres rumtur. Branson nåede rummet 11. juli, og Jeff Bezos gjorde det samme ni dage senere.

På begge ture var besætningsmedlemmerne i vægtløs tilstand i få minutter. Turene var dog langtfra så omfattende som den netop fuldførte mission, »Inspiration 4«, skriver Ritzau.