Efter VM-kamp: Rasmus Tantholdt blev tilbageholdt i Qatar

Da TV 2-korrespondenten filmede et dramatisk optrin blandt iranske fodboldfans, blev han kortvarigt tilbageholdt af politiet i Qatar.

TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt nægtede at slette sine optagelser og fik efter et kvarters tid lov til at gå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Journalist Rasmus Tantholdt blev sent tirsdag aften tilbageholdt efter VM-kampen mellem Iran og USA.

Han filmede en kontrovers blandt iranske fans, da det qatarske politi stoppede TV 2-korrespondenten og bad ham slette sine optagelser.

Det skriver TV 2.

Tantholdt blev ført om bag en indhegning ved Al Thumama Stadium og blev meddelt, at han ikke måtte forlade området, før optagelserne var slettet.

Korrespondenten nægtede, men fik alligevel lov til at gå 10 til 15 minutter senere.

Han fortæller til TV 2, at han filmede en situation, hvor regimekritiske iranske fans blev angrebet og slået af en gruppe landsmænd, der bar flag, som indikerede, at de støttede præstestyret.

Rasmus Tantholdt har delt videoerne – som det qatarske politi altså ville have ham til at slette – på sin Twitter-profil.

En af videoerne viser, at qatarske sikkerhedsfolk forsøger at forhindre ham i at filme, mens han taler med en bange iransk familie.

»De var meget rystede,« siger Rasmus Tantholdt om familien til TV 2.

»Og i tvivl om, hvorvidt Qatars politi beskyttede dem, eller om de var på de andres side, for de følte ikke, at de blev taget særligt alvorligt,« siger Tantholdt.

Under VM-slutrunden har der tidligere været eksempler på, at qatarske sikkerhedsfolk har forsøgt at fjerne regimekritiske symboler fra iranske fans. Det iranske regime har et tæt forhold til Qatar, og der har været forlydender om, at iranske sikkerheds- og efterretningsfolk befinder sig i Qatar for at overvåge landsmænd.

En mand i jakkesæt

Optrinet understreger nok engang, at VM-værterne har et anstrengt forhold til pressefrihed.

Før VM gik i gang, blev Rasmus Tantholdt på direkte tv afbrudt af tre qatarske sikkerhedsfolk, som truede med at smadre TV 2s kamera, hvis han fortsatte med at filme ved en rundkørsel.

Efterfølgende sagde Tantholdt til Berlingske, at klippet »siger det hele« om friheden i Qatar.

»Jeg kunne have lavet ti velproducerede, gennemresearchede tv-indslag om migranters forhold og homoseksuelles rettigheder, men det ville aldrig nogensinde komme til at kunne vise lige så meget om forholdene som det ene klip, der skete direkte, imens vi var på, fordi det er ikke mig, der afslører noget. Det er ikke mig, der forsøger at finde ud af noget smuds og finde det beskidte vasketøj frem. Det gør de fint selv.«

Tidligere tirsdag – da Tantholdt interviewede en regimekritisk dansk-iraner – dukkede en mærkværdig mand i jakkesæt op for at lytte til deres samtale, skriver TV 2.

Dansk-iraneren var overbevist om, at manden arbejdede for det iranske præstestyre, men det står ikke klart, hvem han var.