Efter valget var det det scenarie, flere frygtede. Nu er det sket

Joe Bidens ambitiøse økonomiske plan, der ifølge præsidenten skulle hjælpe USA tilbage på fode, hænger i en tynd tråd, efter demokratisk senator trækker støtten.

Senator Joe Manchin trækker sin afgørende støtte fra Joe Bidens økonomiske plan. Uden hans stemmer kan aftalen ikke stemmes igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I bedste sendetid søndag i programmet »Fox News Sunday« kom senator Joe Manchin med den annoncering, flere demokrater har frygtet.

Da alle stemmer ved valget til Senatet sidste år var talt op, stod det klart, at Demokraternes magt i det afgørende kammer hvilede på en mindst mulig margen. Hvis blot en enkelt demokratisk senator ikke stemmer for en politisk plan, vil den kunne falde til jorden.

Og det er, hvad der netop er sket, skriver The Hill.

Senator Joe Manchin, der er valgt i West Virginia, kan ikke stemme for præsident Joe Bidens store »Build Back Better«-pakke til 1.750 milliarder dollar, der efter planen skulle have givet kæmpe økonomiske støtte til corona-nødhjælp, sociale ydelser, velfærd og infrastruktur, foruden midler afsat til at reducere virkningerne af klimaforandringer.

I »Fox News Sunday« forklarede Joe Manchin, at han havde forsøgt at overbevise sig selv om at stemme for pakken, men at det »menneskeligt« ikke var muligt.

»Mine demokratiske kolleger i Washington er fast besluttet på at omforme vores samfund dramatisk på en måde, der efterlader vores land endnu mere sårbart over for de trusler, vi står over for nu,« uddyber han i en erklæring og tilføjer:

»Jeg kan ikke stå inde for den over for mine vælgere i West Virginia.«

Joe Manchin, der har holdt flere møder med Joe Biden, senatets flertalsleder, Charles Schumer, og formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi, afviste pakken, da han er bekymret over stigende inflation, den i forvejen store føderale gæld og de mange nye udgifter i kølvandet på omikronvarianten.

Joe Manchins endelige erklæring om at modsætte sig lovforslaget kommer ifølge The Guardian som en overraskelse for andre demokrater i Senatet, der forventede, at samtaler mellem Manchin og Biden ville fortsætte i denne uge.

Joe Biden sagde i en erklæring sidste uge, at Manchin havde »gentaget sin støtte« til ønsket om at bruge 1,75 billioner dollar på »Build Back Better«. Men sådan gik det ikke, og Biden må i stedet med frustration se til, at hans store økonomiske plan hænger i en tynd tråd.

Manchin er kendt for sin særlige position hos Demokraterne, hvor han tilhører højrefløjen og ikke holder sig tilbage fra at forsøge at trække amerikansk lovgivning i en anden retning, end præsidenten ønsker.

Beskyldt for forræderi

»Build Back Better« er et prestigeprojekt for Biden og helt afgørende for præsidentens indenrigspolitiske planer om investeringer på klimaområdet og det sociale område.

Jen Psaki, pressesekretær i Det Hvide Hus, kalder i en erklæring søndag Manchins udmelding for »pludselig«, da han ifølge hende afveg fra en aftale, der »kunne føre til et kompromis, der er acceptabelt for alle«.

Hun kritiserer Joe Manchin for at bryde med sine forpligtelser over for præsidenten og sine kolleger i Senatet.

Det Hvide Hus vil dog ikke opgive håbet om, at Manchin vil stemme for pakken, selvom det kan komme til at kræve markante ændringer før det vil lykkes.

»Vi vil fortsætte med at presse ham for at se, om han vil skifte holdning igen,« forklarede Jen Psaki.

Joe Manchin har mødt hård kritik af sine kolleger i Senatet for sin udmelding.

Den demokratiske senator fra Texas, Veronica Escobar, sagde:

»At afvise 'Build Back Better' er i bund og grund at ignorere de kriser foran os, der kræver handling. Det er nye højder af uansvarlighed og forræderi.«

Mens Manchin ikke har høstet meget ros i sit eget parti, er begejstringen anderledes stor hos Republikanerne. Blandt andet har senator Lindsey Graham bifaldet hans beslutning.