Efter udbrud af mæslinger: USAs venteværelser er fyldt med vaccinationsivrige forældre

Stillet over for en konkret epidemi vælger mange amerikanske forældre trods en udbredt skepsis at få deres børn vaccineret.

Dr. Amanda Porro giver den fireårige Sophie Barquin en vaccination mod mæslinger på Miamis børnehospital. Den seneste epidemi har fået en række læger til at opfordre forældre til at lade deres børn vaccinere. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE

På David Douglas High School i Portland, Oregon, var der forleden oprettet en éndags vaccinationsklinik, og den fik hurtigt travlt. Der var en ventetid på tre kvarter blot for at tale med en sygeplejerske. Men Cameron Wagner sagde, at hun havde tøvet så længe med at få sin fireårige søn vaccineret på grund af bekymringerne for bivirkninger, at nogle minutter til eller fra ikke rigtigt spillede nogen rolle.

»Jeg har talt med flere læger og overvejet både dette og hint, men nu har jeg besluttet mig for at komme her og få ham vaccineret,« siger den 46-årige Wagner.

Der er konstateret udbrud af mæslinger i USAs nordvestlige hjørne og andre steder, og det var en væsentlig årsag til, at hun skiftede mening. Hun havde i de seneste uger holdt sin søn væk fra legepladser og andre områder med mange mennesker, mens nyhederne var fulde af alarmerende rapporter, og nu var hun blevet træt af det.

Udbruddet har grebet om sig, og samtidig er antallet af vaccinationer steget i en stat, hvor andelen af uvaccinerede børn i børnehavealderen er det højeste i landet – 7,5 procent, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. Men nu har forældre til uvaccinerede børn som Cameron Wagner valgt at møde op, og det øger sundhedsmyndighedernes håb om, at nye tider kan være på vej. I Oregon og det sydvestlige Washington, hvor mæslingeepidemien er særlig udbredt, er omkring tre gange så mange børn blevet vaccineret i år sammenlignet med samme periode i 2018.

Siden årsskiftet har ti stater rapporteret om tilfælde af mæslinger, som ellers var erklæret for udryddet for næsten 20 år siden. Ud af de 101 tilfælde, som hidtil er bekræftet, var 53 i det sydvestlige Washington, mens fire var i Multnomah County omkring Portland.

Modstanden mod vaccination – som ifølge sundhedseksperterne øger risikoen for et udbrud ved at bringe mennesker i fare, som ikke kan vaccineres af medicinske grunde – kan hænge sammen med en mere generel modstand mod vacciner. Det har været påstået, at vacciner kan føre til autisme, selv om myndighederne har forsøgt at gendrive påstanden. Men frygten for et udbrud af mæslinger kan overtrumfe den slags bekymringer, lyder vurderingen nu.

»Jeg er optimist«, siger dr. Jennifer Vines fra Multnomah Countys sundhedstjeneste:

»Men det er svært at vurdere på langt sigt.«

40 procent vaccinerede

Emily Gogobachi Doumerc, som også var mødt op på klinikken i Portland forleden, kunne fortælle, at vaccinationsraten i hendes datters skole lå omkring de 40 procent. Hun var selv mødt op for at få sin yngste datter, den 15 måneder gamle Leticia, vaccineret, mens hendes ældste datter, Simone, skulle have sin vaccination fornyet.

Udbrud af mæslinger. Fold sammen
Læs mere

»De fleste af dine klassekammerater er ikke vaccineret – enten slet ikke, eller også er det ikke blevet fornyet,« sagde hun til datteren, der gjorde store øjne.

»Hvorfor,« spurgte Simone.

»Mange mennesker derude er skeptiske over for... jeg ved ikke, regeringen, medicinalindustrien,« svarede Emily.

Éndagsklinikken kunne imidlertid kaste lidt lys over nogle af de myter og forestillinger, som cirkulerer blandt folk, der vælger ikke at få deres børn vaccineret. I den ene ende af spektret finder man folk, der er inderligt imod enhver form for vaccine og mener, at de er skadelige. Så er der forældre, som er bekymret over tidspunktet for vaccinen eller antallet af dem og deres eventuelle bivirkninger, og endelig er der forældre, som ganske enkelt er overvældet af de mange aspekter af livet – lige fra økonomi til sundhedssikring – at vaccination aldrig rigtigt når at blive et emne.

Vi skal komme folk i møde

Luis Lopez ventede på klinikken sammen med sin 13-årige søn Anthony. Han var flyttet til Oregon fra Californien for fire år siden, og som alenefar var det somme tider svært at håndtere ansvaret og føre et organiseret liv. Den 38-årige Lopez er bygningsarbejder, og han har opdraget Anthony alene, siden han var helt lille.

For nylig fik han et brev fra Anthonys skole med besked om, at vaccinen skulle fornys. Ifølge Oregons lov opstiller skolerne en frist hvert år, og hvis et barn ikke får sine vaccinationer – eller forældrene ikke aktivt har valgt det fra af personlige, medicinske eller religiøse grunde – får barnet ikke lov til at gå i skole. I år lå fristen sidste onsdag.

Luis Lopez var da også først og fremmest interesseret i at holde Anthony i skole. Mæslingerne bekymrede ham ikke synderligt, og vaccinationen slet ikke. Og lørdag var en god dag at få det klaret.

»Jeg er ikke bange,« sagde han:

»Så længe han får de vaccinationer, han har brug for, er jeg ligeglad.«

Dr. Matthew Daley

»Vi skal møde forældrene, der hvor de er.«


Fortalere for vaccination mener da også, at den nænsomme overtalelse kombineret med en lejlighedsvis tidsfrist er en bedre måde at få folk til at beskytte deres børn end udbrud af epidemier.

»Vi gør ikke nogen en tjeneste, hvis vi vælger at skælde ud på folk eller belære dem, der vælger ikke at få deres børn vaccineret. For det er forståeligt nok. De ønsker ikke at gøre deres barn fortræd, og de har hørt så meget negativt om det,« siger børnelægen dr. Matthew Daley, der forsker i vaccination:

»Vi skal møde dem, der hvor de er.«

Sundhedsmyndighederne har da heller ikke vundet alle over på deres side endnu. Cameron Wagner, der var mødt op på klinikken med sin søn, har ikke ændret holding til alle vacciner. MFR-vaccinen – imod mæslinger, fåresyge og røde hunde – var alt, hvad hendes søn skulle have. I hvert fald denne gang.

Oversættelse: Lars Rosenkvist