Efter de første 16 timer i Senatet: »Der skal ske noget dramatisk, hvis Trump skal fjernes«

Første runde af processen i Senatet frem mod en mulig rigsretssag mod præsident Donald Trump er afsluttet, men det store gennembrud udeblev. Flere centrale vidner vil ikke kunne afhøres, og Demokraterne har dermed alle odds mod sig, hvis de skal kunne gennemføre processen på egne præmisser. Meget kan dog ske i den kommende tid, og nogle få Republikanere kan muligvis overtales til at lade processen trække ud, mener værterne på Berlingske-podcasten »Kampagnesporet«.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Repræsentanternes Hus i begyndelsen af januar bad Senatet tage stilling til, om der kan rejses en rigsretssag mod den amerikanske præsident Donald Trump, har både republikanske og demokratiske senatorer fra nær og fjern været stuvet sammen i Senatets lokaler i Washington D.C. for at høre vidneforklaringer og debattere processen.

Men hvad er der egentlig sket?

Værterne bag Berlingskes podcast »Kampagnesporet«, David Trads og Mads Fuglede, er ikke i tvivl: Der er ikke kommet noget nyt for dagen, siden høringerne blev indledt i Senatet, og Demokraterne har ikke formået at få gennemført deres ønsker om at få bestemte nøglepersoner til at vidne.

Og det kan have afgørende betydning for, hvor langt Demokraterne kommer med processen.

»Vi har nu set de første 16 timer af rigsretsprocessen. Og det ser ikke ud til, at det nye, banebrydende bevis kommer,« siger David Trads i den nye episode.

Lyt til Mads Fuglede og David Trads i Kampagnesporet her:

Republikanere kan skifte mening

Værterne ser ikke positivt på den videre rigsretsproces. Den rygende pistol mangler nemlig, og derfor kan det være svært for Demokraterne at overbevise Republikanerne samt den amerikanske befolkning om nødvendigheden af at rejse en rigsretssag. For ikke at nævne om muligheden for at afsætte Donald Trump.

»Hvis vi skal forestille os, at Donald Trump skal fjernes fra embedet, så skal der ske noget dramatisk i processen, som vi i alt fald ikke har været vidne til endnu,« siger Mads Fuglede.

Processen kan dog stadig nå at tage flere retninger, som alle kan få indflydelse på det endelige resultat. Hvis den republikanske leder af Senatet, Mitch McConnell, får held med sin plan om at afvikle processen hurtigt, kan afstemningen finde sted inden for få dage, og sagen vil formelt set være ovre. Dog kan nogle af de republikanske senatorer nå at skifte mening og stemme for, at der skal høres flere vidner.

David Trads peger på Doug Collins fra Georgia, Lisa Murkowsky fra Alaska og Mitt Romney fra Massachusetts som dem, der mest sandsynligt kan finde på at vende på en tallerken. Det store spørgsmål er nu, om de kommer til at gøre det, og hvad de så skal have til gengæld.

»Man hører på vandrørene – og det bliver gentaget i den politiske presse i USA – at man forsøger at lave et »noget for noget«-vidneprogram, hvor Republikanerne gerne vil have nogle bestemte til at vidne – såsom Hunter Biden (søn af Demokraternes mulige præsidentkandidat, Joe Biden, red.) – og Demokraterne gerne vil have nogle andre, primært John Bolton (tidligere national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump, red.),« siger Mads Fuglede.