Donald Trumps tale afslørede hans nye fjende: socialisterne

USAs præsident har valgt at målrette sit angreb på det demokratiske parti mod de repræsentanter, der betegner sig selv som »demokratiske socialister«.

Præsident Donald Trump under den store årlige tale om nationens tilstand, State of the Union-talen, 5. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Doug Mills/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump har vist sig at være dygtig til at skabe fjendebilleder, der kan tjene som hans politiske modstykke. I sin tale om nationens tilstand tirsdag præsenterede han endnu en fjende: socialister.

Lige efter sin opfordring til at vælte Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, og fordømmelsen af den »socialistiske politik,« som har bragt landet til »den yderste fattigdom og fortvivlelse«, foretog han en hurtig drejning i retning af den hjemlige politik:

»Her i USA ser vi med bekymring på de nye opfordringer til at indføre socialisme i vores land,« sagde præsidenten og tilføjede: »Vi må i aften beslutte os for, at Amerika aldrig bliver et socialistisk land.«

Tirsdagens tale indeholdt adskillige antydninger af, hvorledes Donald Trumps valgkampagne i 2020 kan komme til at tage sig ud. Præsidenten dvælede ved økonomien, pegede på den lave arbejdsløshed, den fortsatte vækst og de skattesænkninger, den republikanske kongres vedtog inden midtvejsvalget. Han talte også om bestræbelserne på at sænke prisen på medicin og bekæmpe HIV – muligvis med et øje på de kvindelige vælgere i forstæderne, der i høj grad forlod republikanerne ved det seneste valg i 2018. Til kernevælgerne var der mere tale om grænsemuren.

Truslen fra socialismen var imidlertid ny. Men denne kan meget vel blive en central del af præsidentens kamp for at opnå genvalg på samme måde, som advarslerne mod »kriminelle, illegale indvandrere« var et kernepunkt i hans valgkamp i 2016.

Og det kan vise sig at være et potentielt meget effektivt våben i kampen mod et stadig mere aggressivt og venstreorienteret demokratisk parti med angreb på senator Bernie Sanders og medlem af Repræsentanternes Hus Alexandria Ocasio-Cortez, der begge har beskrevet sig selv som demokratiske socialister.

Venezuela som skræmmebillede

Præsidentens økonomiske rådgivere begyndte allerede i efteråret at advare om socialisme. Det skete i en 72 sider lang rapport, der kritiserede det angiveligt socialistiske tankegods blandt ledende demokrater. Rapporten knyttede dem til den fejlslagne økonomiske politik i det kommunistiske Kina, det tidligere Sovjetunionen og andre lande. Ordet »socialisme« optrådte 144 gange, altså cirka to gange for hver side.

Rapporten »The Opportunity Costs of Socialism« udstak ingen retningslinjer for handling, men var tænkt som en advarsel mod den ødelæggende økonomiske politik, som Demokraterne ifølge Donald Trump vil indføre i USA.

Medlem af Repræsentanternes Hus Alexandria Ocasio-Cortez lytter til præsidentens tale om nationens tilstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER.

Politiske tiltag som gratis undervisning på universiteterne blev nævnt i samme åndedrag som grusomheder begået af Vladimir Lenin og Mao Zedong. Rapporten antydede, at Demokraternes politik kunne sammenlignes med Venezuelas og derfor ville få USAs økonomi til at skrumpe med 40 procent. Dette budskab gentog Donald Trump tirsdag aften.

Der er dog ingen tegn på en voksende bekymring for socialisme i befolkningen.

»Vi har faktisk ikke set en socialistisk bevægelse af betydning siden 1930erne,« siger Michael Kazin, der er professor i historie ved Georgetown University og ekspert i den amerikanske venstrefløj.

»Der er tydeligvis tale om et forsøg på at skildre Demokraterne som alt for radikale for amerikanerne og på at forbinde dem til Venezuela. Det er naturligvis snedigt, for Venezuela er ved at falde fra hinanden under en erklæret venstreorienteret regering.«

Gode slogans til 2020

Den formodede trussel fra en snigende socialisme – og farerne ved politikere som Ocasio-Cortez – er blevet et yndlingsemne blandt konservative som TV-kommentatoren Sean Hannity på Fox News. Han fortæller sine seere, at en yderliggående socialisme har overtaget det demokratiske parti. Præsident Trump har nu antaget samme synspunkt.

Greg Mueller, konservativ strateg

»Det er en glimrende debat for Trump til at definere året 2019 og valgkampen i 2020.«


»De færreste amerikanere formår at skelne mellem demokratisk socialisme og kommunisme,« siger Michael Kazin:

»Præsidenten forsøger i lighed med andre konservative, der i årevis har advaret om den såkaldt røde fare, at blande de to ting i folks hoveder.«

Det er dog ikke sådan, at konservative ser på Trumps fremstilling af Demokraterne.

»Politisk set forsvarer han det frie marked og de frie mennesker,« siger den konservative strateg Greg Mueller:

»De ønsker at føre landet i retning af socialismen, og deres parti er delt i det spørgsmål. Der pågår nu en kamp om, hvorvidt det skal være et socialistisk parti.«

»Det er en glimrende debat for Trump til at definere året 2019 og valgkampen i 2020,« fastslår Mueller.

Oversat af Lars Rosenkvist