Det ligner et satirisk indslag. Det er det ikke. Det er Donald Trumps forsøg på at skrive mindeord over en modstander

Mens den tidligere amerikanske udenrigsministers, Colin Powells, død har fået flere tidligere præsidenter til at hylde ham med hjertevarmende mindeord, er Donald Trump gået i en anden retning. Han udnytter den sidste mulighed for at påpege den afdødes fejl og mangler.

Donald Trump beskylder Colin Powell for at være en »klassisk RINO«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som det så ofte hører sig til, når en tidligere højtstående amerikansk politiker er død, har flere tidligere præsidenter skrevet mindeord over den afdøde.

George W. Bush kalder således sin tidligere udenrigsminister, Colin Powell, der døde mandag i en alder af 84 år, en »god og respekteret mand«.

Samme toner lyder fra Jimmy Carter og Barack Obama, der begge roser Colin Powell for at være en både »inspirerende« og »ekstraordinær« patriot.

Alt i alt er der kun rosende ord at hente i de tre tidligere præsidenters mindeord, der må have varmet Colin Powells efterladte at læse.

Knap så stor må glæden have været, da de læste Donald Trumps mindeord.

I en kort erklæring på sin hjemmeside har den forhenværende præsident også kommenteret dødsfaldet. Men dog i andre vendinger, da Donald Trump ikke kun holder sig til at rose, som det ellers ofte er kutyme ved mindeord.

I stedet vælger Donald Trump en anden taktik: Han nævner Colin Powells fejl og mangler.

»Vidunderligt at se Colin Powell, der begik store fejl i Irak og blev kendt for at proklamere såkaldte masseødelæggelsesvåben, blive behandlet så smukt af fake news-medierne ved sin død. Håber, det sker for mig en dag,« skriver præsidenten.

I februar 2003 anbefalede Colin Powell verden at gå i krig mod Saddam Hussein. Powell påstod fejlagtigt, at den irakiske leder lå inde med masseødelæggelsesvåben, som han ville bruge mod verden. Det skulle vise sig at være en fejltagelse, Powell fortrød resten livet.

RINO

Donald Trump beskylder i mindeordet Colin Powell for at være en »klassisk RINO«.

RINO står for Republican In Name Only og dækker ofte over politisk udpegede embedsmænd, der arbejder for Republikanerne, men som beskyldes for at gennemføre Demokraternes politik.

»Han var en klassisk RINO, af den grund var han altid den første til at angribe andre republikanere. Han begik masser af fejl, men lad ham alligevel hvile i fred!« skriver Donald Trump afslutningsvis.

Colin Powell gjorde op med sin republikanske fortid og støttede Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, under valgkampen i 2016. Han havde også nære forbindelser til den demokratiske præsident Barack Obama.

Donald Trumps mindeord har vakt harme på Twitter, hvor flere anklager den tidligere præsident for at udvise manglende respekt over for Colin Powell og hans efterladte.

»Karakter betyder lige så meget som det, en person gør. Dette er blot endnu et uforsvarligt, modbydeligt eksempel på, at Donald Trump viser sin mangel på karakter. Jeg ville ønske, at vi havde flere Colin Powells til at fungere som rollemodeller for vores børn og børnebørn,« skriver Will Hurd, der er tidligere medlem af Repræsentanternes Hus for Republikanerne på Twitter.