Det lignede en umulig mission for Demokraterne – men alligevel vidner nederlaget om større problemer for Joe Biden

Demokraterne vil sætte en stopper for republikanske stater, der gør det sværere for typiske demokratiske vælgere at stemme. Men en særlig regel i Senatet gør det stort set umuligt for Demokraterne – og tegner et billede af et udfordrende politisk landskab, der vil skabe vidtrækkende problemer for Joe Bidens præsidentskab.

Senatets afvisning af en ny lov viser, hvor vanskeligt USAs præsident, Joe Biden, og hans parti har ved at komme igennem med afgørende lovgivning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Soren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bølge af lovreformer har ramt USA, hvor en lang række stater har reformeret egne regler for afstemninger. Som et modtræk ønskede Demokraterne i Senatet at vedtage en fælles valgreform, der skulle sikre, at særligt klassiske demokratiske stemmer fortsat vil blive hørt.

Men det lykkedes ikke.

Trods Demokraternes spinkle flertal i Senatet lykkedes det Republikanerne at stoppe forslaget, der kræver et flertal på 60 ud af de 100 mulige stemmer i Senatet. Republikaner nedstemte, at forslaget overhoved skulle debatteres i Senatet.

Det skriver Reuters.

Republikanerne mener, at Demokraternes lovforslag krænker staternes ret til at fastlægge politikken omkring afgivelse af stemmer ved valg. Samtidig ønsker de at sikre valgsikkerheden, da de med henvisning til Donald Trumps påstande mener, at hans valgnederlag i november skyldtes udbredt bedrageri. Særligt blandt brevstemmerne. Disse påstande er dog aldrig blevet bevist.

Valgreformloven har været en topprioritet for Demokraterne. Chuck Schumer, partiets majoritetsleder, lover derfor også, at Demokraterne ikke opgiver deres mærkesag:

»I kampen for at sikre alles stemmeret var denne afstemning startpistolen, ikke målstregen.«

Samme melding kommer fra præsident Joe Biden, der erklærer, at kampen for at få lovforslaget godkendt langtfra er forbi:

»Demokrater er forpligtede til at vedtage denne skelsættende lovgivning for at beskytte rettigheder, sikre integriteten af ​​vores valg og reparere og styrke vores demokrati.«

Demokraterne beskylder en række republikanske stater for at indføre regler, der er rettet mod at begrænse antallet af demokratiske vælgere, da de foranstaltninger, der bliver vedtaget, er rettet netop mod typisk demokratiske vælgere. Blandet andet ved at begrænse mulighederne for brevstemmer, og hvor tæt på valgdatoen der kan stemmes. Det skriver det amerikanske medie The Hill.

Republikanerne hævder derimod, at den amerikanske forfatning giver staterne beføjelse til at fastlægge deres egen afstemningspraksis. Men Forfatningen tillader ifølge The Hill også, at det amerikanske senat ændrer disse regler.

Men den køber Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, ikke.

»Lovforslaget ville gøre det muligt for Demokraterne at diktere valgloven i hver af de 50 stater.«

Afstemningen har igen pustet liv i diskussioner om filibusteren, der er et system i det amerikanske Senat, der i praksis betyder, at de fleste forslag ikke kun kræver et simpelt flertal men 60 stemmer, da det er antallet, der kræves for at vælte en filibuster, der kan modsætte sig et lovforslag.

Flere demokratiske senatorer har tidligt udtrykt et ønske om at afskaffe filibusterordningen. Det kan dog blive svært, da det kræver 60 stemmer. Republikanerne og Demokraterne har hver 50 stemmer i Senatet nu. Vicepræsident Kamala Harris er Demokraternes 51. stemme.

Flere demokrater meddeler, at partiet nu vil undersøge, om justitsministeriet eller højesteretten kan sætte en stopper for de enkelte staters lovreformer, skriver The Guardian.

Det kan dog også blive en lang kamp, da en række dommere i højesteretten de senere år er blevet udpeget af Donald Trump, hvilket har medført et konservativt flertal på 6-3.

Tirsdagens afstemning i Senatet tegner derfor et klart billede af, hvor svært det er for Joe Biden og hans parti at få stemt lovforslag igennem. Samtidig kan nederlaget få vidtrækkende konsekvenser for Demokraterne, hvis færre demokrater fremover stemmer som følge af de republikanske staters valgreformer.