Det californiske Paradise er blevet et helvede

Mens celebrityvillaer og hele byer går op i flammer i Californien, blandt andet som følge af global opvarmning, skaber præsident Trump vrede med et truende tweet om statens »ekstreme fejlforvaltning« af skovene.

I og omkring byen Paradise i det nordlige Californien er mindst 23 mennesker omkommet i omfattende brande, der hærger et område næsten lige så stort som Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson/AFP/Ritzau Scanpix

Det er bare et par måneder siden, at den sidste glød blev slukket i den sjettemest ødelæggende skovbrand i Californiens historie.

Nu hærges USAs mest befolkningsrige delstat atter af flere omfattende flammehave, der i vidt omfang er helt ude af kontrol, og som allerede betegnes som de tilsammen tredjemest dødbringende og mest ødelæggende i Californiens historie.

Ifølge flere medier er mindst 25 mennesker omkommet, og langt over 300.000 er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem. Flere af disse er Hollywoodstjerner med pragtvillaer på brændende skråninger nær eller i den velhavende strandby Malibu nord for Los Angeles.

Ja, selv en hel western-by, den såkaldte Paramount Ranch, der er blevet anvendt som kulisse til flere film og TV-serier, herunder den dyre HBO-serie »Westworld«, er brændt ned.

En af de stærkt brandtruede byer nær Los Angeles er i øvrigt Thousand Oaks, hvor en pistolmand forleden skød og dræbte 12 mennesker på en bar.

Den største af de aktuelle brande er imidlertid den såkaldte Camp Fire nord for San Francisco, hvor et område næsten lige så stort som Bornholm allerede er nedbrændt.

Midt i regionen ligger byen Paradise, der rummer omkring 26.000 indbyggere.

BBC rapporterede søndag fra byen og skrev blandt andet, at »Paradise er helvede – en ulmende, rødbrun verden i ruiner.«

I løbet af torsdagen forvandlede branden det meste af byen, herunder dens centrum, til forkullede rester, og mindst 23 mennesker omkom i og omkring Paradise.

Det forkullede landskab omkring Pacific Coast-motorvejen nær rigmandsbyen Malibu ved Los Angeles, efter at flammer har slikket hen over skrænter og bebyggelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix.

Båret af en tør og varm vind ankom gløder og flammer med en sådan hast, at mange ikke nåede at flygte. Brandofre blev bagefter fundet i deres nedbrændte huse eller biler, og ifølge CNN savnes flere end 100 mennesker stadig i området.

Flere brandfolk er blevet alvorligt forbrændt under deres næsten forgæves kamp mod flammehavet, og i det hele taget kæmper tusinder af brandfolk og frivillige for at inddæmme og slukke brandene.

Alligevel gik præsident Trump, der aktuelt er i Frankrig i forbindelse med markeringen af 100-året for Første Verdenskrigs afslutning, i en serie af tweets alvorligt i rette med Californien.

Blandt andet skrev han:

»Der er ingen grund til disse omfattende, dødbringende og dyre skovbrande i Californien, bortset fra at skovforvaltningen er så ringe. Hvert år bliver milliarder af dollar uddelt med så mange mistede liv, alt sammen pga. ekstrem fejlforvaltning af skovene. Afhjælp nu, ellers er det slut med statsudbetalinger!«

Præsidentens reaktion med en indbygget trussel skabte dyb vrede og frustration i Californien.

Formanden for delstatens brandfolk, Brian K. Rice, udtalte bagefter, at Trumps budskab ikke bare er »farligt fejlagtigt« og »ubelejligt«, men »et skamfuldt angreb på Californien« og »et angreb på alle vores modige mænd og kvinder i frontlinjen«.

Samtidig tweetede popstjernen Katy Perry, at præsidentens reaktion er »fuldstændig hjerteløs«.

De californiske skov- og bybrande er som udgangspunkt opstået i en kombination af udtørret vegetation, meget lav luftfugtighed samt en kraftig og tør vind, som har kunnet blæse gløder vidt omkring.

Park Williams, bioklimatolog

»Bag scenen for alt dette har vi temperaturer, som er et par grader varmere nu, end de ville have været uden global opvarmning.«


Men i The New York Times slår bioklimatologen Park Williams samtidig fast, at den bagvedliggende globale og menneskeskabte opvarmning også spiller en rolle for de senere års opblussen af brande i delstaten.

»Bag scenen for alt dette har vi temperaturer, som er et par grader varmere nu, end de ville have været uden global opvarmning,« siger forskeren og tilføjer, at det i endnu højere grad udtørrer vegetationen, som dermed er i højere risiko for at gå op i flammer.

I et studie fra 2016 konkluderede forskere, at menneskeskabt global opvarmning er ansvarlig for omkring halvdelen af den udtørring, der er sket i Californien siden 1970erne.

Andre studier har vist, at brandfaren i staten alt andet lige må formodes at stige i årtierne fremover som følge af den globale opvarmning.