Derfor er aftenens primærvalg i New Hampshire vigtigt

I nat går det løs i New Hampshire. Det er blevet tid til anden runde af »hvem skal udfordre Trump?«

 

Det første primærvalg var en katastrofe for det Demokratiske Parti. Stemmeoptællingen gik i kludder, og der gik flere dage, før resultatet forelå. Denne gang skulle det gerne gå bedre, når alles opmærksomhed er rettet mod New Hampshire.

Her er et overblik over det andet primærvalg i rækken, som kan komme til at gøre rigtig ondt på den tidligere vicepræsident Joe Biden.

Selvom Pete Buttigieg i staten Iowa sikrede sig en snæver sejr over Bernie Sanders i det første primærvalg, vil resultatet i nat give et klarere billede af, hvilken kandidat der kan kalde sig selv for frontløber og få det momentum, som delvist blev taget fra dem under første primærvalg.

New Hampshire er en svingstat, som Trump snævert tabte til Hillary Clinton ved præsidentvalget i 2016.

Hvad siger tallene?

Ifølge de vægtede meningsmålinger hos RealClearPolitics står Bernie Sanders til at vinde det næste primærvalg med 28,7 procent af stemmerne, mens den tidligere borgmester fra South Bend i Indiana, Pete Buttigieg, står til at få 21,3 procent af stemmerne.

Elizabeth Warren, Joe Biden og Amy Klobuchar kæmper om en tredjeplads.

Som det ser ud lige nu, er det Sanders og Buttigieg, som kommer til at kæmpe om førstepladsen – ligesom de gjorde i Iowa sidste uge.

New Hampshire udpeger et lavt antal delegerede til Demokraternes partikonvent senere på året; valget handler derfor mere om momentum end noget andet.

Målingen er trist læsning for Joe Biden. Før primærvalget i Iowa lå han og Sanders sammen i toppen af meningsmålingerne for New Hampshire.

»Jeg fik et slag i Iowa, og det kommer jeg nok også til her,« lød det fra den tidligere vicepræsident ved den sidste demokratiske TV-debat inden valget i New Hampshire.

Spørgsmålet er derfor, hvorvidt Joe Biden kan gøre et comeback ved de næste to primærvalg i Nevada og South Carolina. I sidstnævnte bor der mange afroamerikanske vælgere – vælgere, som Joe Biden ifølge målingerne har godt fat i.

Frontløberne spidser albuerne

Buttigieg og Sanders er allerede begyndt at gå i kødet på hinanden. Sanders kritiserer Buttigieg for at modtage donationer fra millionærer, mens den tidligere borgmester fra South Bend kritiserer sin modpart for hans måde at føre kampagne på.

»For Sanders er det alt eller intet, my way or the highway,« lød det fra Buttigieg under debatten fredag.

New Hampshire lader til at blive et ræs mellem den 38-årige komet fra South Bend og den 78-årige senator fra Vermont. Men også de øvrige kandidater, ikke mindst Biden, er begyndt at se Buttigieg som en reel trussel i kampen om, hvem der skal tage føringen som den moderate demokatiske udfordrer til Trump.