Demokraterne vil lære af fortidens fejl: AOC opfordrer højesteretsdommer til at gå på pension

Demokraterne vil ikke begå den samme fejl igen. Det får flere progressive medlemmer til at opfordre den 82-årige højesteretsdommer Stephen Breyer til at gå på pension. Om han så gør det, er en helt anden sag.

Venstrefløjsikonet Alexandria Ocasio-Cortez ved et vælgerarrangement i oktober 2020 sammen med en pige klædt ud som højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg, der døde sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til den demokratiske kongreskvinde Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) kunne det måske være meget fint, hvis den amerikanske højesteretsdommer Stephen Breyer begyndte at overveje en pensionisttilværelse.

»Jeg hælder til, at det kunne være en god beslutning«.

Kommentaren faldt, da AOC søndag var gæst hos CNN, og følger i kølvandet på tiltagende diskussioner i USA, hvor flere progressive stemmer på venstrefløjen argumenterer for, at den 82-årige dommer Stephen Breyer, der blev udpeget af Bill Clinton, bør gå på pension, mens Demokraterne har flertallet. Derved kan de sikre sig, at det lykkes Joe Biden at indsætte en ny demokratisk udpeget dommer.

Dommerne i højesteretten er udpeget, til de dør.

Presset kommer, efter at det lykkedes Donald Trump at udpege flere republikanske dommere i sin præsidentperiode, således at et større flertal af dommerne nu er konservativt udpeget.

Stephen Breyer er det ældste medlem af højesteret efter Ruth Bader Ginsburgs død i september sidste år i en alder af 87 år.

Under præsidentvalgkampen i 2020 ytrede Joe Biden ønske om, at han gerne ville udnævne den første sorte kvinde til den ni mand store højesteret, hvis han skulle få chancen som præsident.

Det demokratiske kongresmedlem Mondaire Jones opfordrede i april også Breyer til at gå på pension.

»Der er ingen tvivl om, at Breyer, som jeg har stor respekt for, skal gå på pension i slutningen af ​​denne periode – har vi ikke lært lektien?«

Stephen Breyer med de resterende medlemmer af højesteretten. Breyer sidder som nummer to fra højre på første række. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Barack Obama havde i sidste del af sin periode svært ved at få udnævnt en ny dommer, da Antonin Scalia var afgået ved døden. Men da det ikke kunne lykkes Obama at sikre et flertal, blev det i stedet Donald Trump, der som ny præsident fik æren af at udnævne en ny.

Breyer selv har ikke givet nogen indikation på, om han har til hensigt at træde til side på trods af forskellige opfordringer og Demokraternes frygt for, at Breyer kan risikere at stoppe på et uhensigtsmæssigt tidspunkt for Demokraterne.

Sidstnævnte skete med Ginsburg, der modstod mange års opfordringer om at gå på pension. Hun døde i de sidste uger af valgkampen i 2020, hvilket gav Trump mulighed for at udpege sin tredje dommer. Senatet skyndte sig gennem godkendelsen af Ginsburgs afløser, den ultrakonservative Amy Coney Barrett, hvilket øgede de konservatives flertal til et 6-3 blandt medlemmerne af højesteretten.

LÆS MERE