Demokraterne forpurrede i sidste øjeblik Republikanernes planer i Texas – men nu kan det vise sig at give bagslag

Texas var klar med en finte, der skulle sikre Republikanernes magt i fremtiden. I 11. time fik Demokraterne forpurret modstandernes planer, men nu kan deres plan vise sig at give bagslag.

Guvernør Greg Abbot er ikke en populær herre hos alle i Texas, hvor flere i weekenden var på gaden i protest over en række nye lovforslag fra den republikanske guvernør, der blandt andet begrænser retten til abort og mulighederne for at stemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergio Flores/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes i sidste øjeblik Demokraterne i delstaten Texas at sætte en stopper for Republikanernes lovforslag, der vil begrænse mulighederne for at stemme ved både lokale valg og præsidentvalget.

I den sidste fase af lovgivningsprocessen udvandrede de demokratiske partimedlemmer fra salen, hvilket betød, at afstemningen ikke kunne fortsætte. Det var en betragtelig sejr for Demokraterne, der dog endnu ikke kan ånde lettet op. Tværtimod.

Det skriver The New York Times.

For så nemt opgiver Texas' republikanske guvernør, Greg Abbott, ikke lovforslaget. Guvernøren har nu i stedet indkaldt til en »særlig lovgivende session«. Præcis hvornår sessionen vil finde sted, er endnu uklart.

Det oplyser han på Twitter.

Republikanske Briscoe Cain truer endda med, at Demokraternes udvandring muligvis kan være en sejr for Republikanerne, som vil gå efter at udarbejde et nyt lovforslag, der er endnu strammere end det tidligere.

»Det kan vise sig at være en fordel,« forklarer Briscoe Cain.

På trods af Demokraternes succes med at udvandre fra afstemningen, har Republikanerne magten i begge kamre i staten, hvilket gør det muligt for dem at få loven vedtaget via en særlig session.

Samtidig lover Demokraterne, at de vil intensivere deres ressourcer for at forhindre, at lovforslaget bliver til en ny lov. Præcis hvordan det skal lykkes, er uvist.

»Den kamp, I så, er den kamp, ​​der vil forblive og fortsætte. Det er vores forpligtelse,« sagde den demokratiske politiker Trey Martinez Fischer fra Texas til CNN.

Forslaget er rejst efter flere spekulationer om valgfusk ved efterårets præsidentvalg. Blandt andet vil forslaget begrænse muligheden for at brevstemme på forhånd og forbyde drive in-valglokaler. Forslaget vil også reducere den mængde tid, folk har til at stemme på valgdagen.

Republikanerne mener, at det nye lovforslag er en sikring mod valgsvindel, mens modstandere af forslaget kritiserer det for udelukkende at gøre det sværere for klassiske demokratiske vælgere at stemme.

Forslaget følger i kølvandet på Donald Trumps ikke påviste påstande om udbredt bedrageri under sidste års valg.

Texas er ikke den eneste stat, der forsøger at begrænse stemmemulighederne efter Trumps nederlag. Stater som Georgia, Florida og Iowa har allerede vedtaget lignede tiltag. Lovforslaget i Texas betragtes dog som det mest vidtrækkende.

Forslaget er blevet kaldt »udemokratisk« af præsident Joe Biden.

»Det er en del af et angreb på demokratiet, som vi har set alt for mange gange før i år. Ofte er det uforholdsmæssigt rettet mod sorte amerikanere. Det er forkert og uamerikansk. I det 21. århundrede skal vi gøre det lettere og ikke sværere for hver stemmeberettigede at stemme,« sagde Joe Biden i en erklæring inden afstemningen.