Debat i Senatet i dødvande: Republikaner vil sætte en stopper for Demokraternes plan

Hvis det står til Republikanerne, skal det ikke lykkes Demokraterne at igangsætte en undersøgelse af stormløbet mod Kongressen 6. januar. Hvorfor? De frygter, hvad svarene kan medføre.

Præsident Joe Biden og Demokraterne får svært ved at få et lovforslag igennem, der skal sikre en undersøgelse af stormløbet mod Kongressen 6. januar. Torsdagens debat er udskudt til fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten i Senatet var egentlig planlagt til at blive afsluttet torsdag aften. Men på den anden side af Atlanten er en lang række diskussioner trukket ud til de tidlige nattetimer.

På dagsordenen er Demokraternes ønske om at igangsætte en undersøgelse, der skal kulegrave begivenhederne 6. januar i år, da det lykkedes tilhængere af daværende præsident Donald Trump at trænge ind i Kongressen.

Der er bare et problem: Republikanerne deler ikke samme ønske.

Det skriver CNN.

Den republikanske leder, Mitch McConnell, har erklæret undersøgelsen en »rent politisk øvelse«. Han forklarer, at en undersøgelse ikke er nødvendig, da en komité allerede har undersøgt manglen på sikkerhed under angrebet på Kongressen.

McConnell, der selv efter angrebene hævdede, at Donald Trump var ansvarlig for at »provokere« angrebet på Capitol Hill, kritiserer Demokraterne for blot at ville »fortsætte med at sagsøge den tidligere præsident«, skriver NBC News.

Demokraterne ønsker, at der bliver stemt for et forslag, der skal sikre oprettelsen af en kommission lignende den, der blev oprettet efter angrebene på tvillingtårnene i New York 11. september 2001. Kommissionen skal undersøge, hvordan angrebet kunne finde sted, samt nøjagtigt hvem der var involveret og ansvarlig for det.

For at lovforslaget kan stemmes igennem, er det ikke nok med et flertal, som Demokraternes ellers spinkelt besidder i Senatet. Hvis lovforslaget skal stemmes igennem, kræver det, at 60 af de 100 senatorer stemmer for, da det kan stoppe en såkaldt filibuster, som kan sætte en stopper for forslaget. Demokraterne mangler ti republikanske stemmer for, at lovforslaget kan blive en realitet.

»Der er ingen undskyldning for, at nogen republikaner kan stemme imod denne kommission,« skrev den demokratiske senator Joe Manchin på Twitter før afstemningens start torsdag.

Ifølge Joe Manchin og andre demokratiske stemmer frygter flere republikanske senatorer, at undersøgelserne kan trække tråde fra personerne i angrebet og til dem selv. Sådanne afsløringer kan ende med at få stor betydning for Midtvejsvalget i 2022:

»Mitch McConnell har gjort dette til sin politiske holdning, da han tænker, det vil hjælpe ved valget i 2022. De tror ikke på, at sandheden vil frigøre en, så de fortsætter med at leve i frygt.«

Indtil videre har kun tre republikanske senatorer sagt, at de ville stemme for forslaget. Det gælder for Mitt Romney fra Utah, Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska.

Forslaget om at nedsætte en kommission er stemt igennem Repræsentanternes Hus. Debatten i Senatet forsætter fredag.