De skrev, at »Kamala Harris ikke var sort nok« – nu har Facebook slettet racistiske opslag

Facebook har mandag slettet racistisk og kvindefjendsk indhold om USAs kommende vicepræsident, Kamala Harris. Det er langtfra første gang, at hun er blevet udsat for racistiske kommentarer.

Kamala Harris har en indisk mor og en jamaicansk far og er opvokset i Oakland, der ligger i den sydlige ende af San Francisco i Californien. Hun bliver USAs første sorte og kvindelige vicepræsident.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER

Hun bliver USAs første sorte og kvindelige vicepræsident.

Men allerede inden Kamala Harris indtrædelse som USAs vicepræsident har hun stået på mål for en række racistiske kommentarer, særligt på sociale medier. Mandag fjernede Facebook en række racistiske opslag og kommentarer om den kommende vicepræsident.

Kamala Harris har flere gange nævnt systematisk racisme som en af de ting, hun sammen med Joe Biden vil kæmpe imod.

I forskellige Facebook-grupper er den nyligt valgte vicepræsident blandt andet blevet beskyldt for ikke at være amerikansk statsborger, fordi hun har en jamaicansk far og en indisk mor. Andre skriver, at hun ikke er »sort nok til at være demokrat«, eller at hun bør »deporteres tilbage til Indien«.

Facebook har fjernet racistiske opslag, kommentarer, videoer og memes, efter at BBC havde indrapporteret tre Facebook-grupper, som dagligt delte hadefuldt indhold om blandt andre Kamala Harris.

Selv om gruppen regelmæssigt deler hadefuldt indhold, har Facebook ikke valgt at fjerne gruppen helt. Noget, som ifølge Angelo Carusone, direktør for organisationen Media Matters for America, ikke er godt nok:

»Det, at Facebook først fjerner hadefuldt indhold, efter at det bliver indrapporteret af et medie, bekræfter, at deres retningslinjer er tomme ord, og at Facebook gør en ringe indsats for at håndhæve retningslinjerne. Det her eksempel er jo den laveste fællesnævner,« siger han til BBC.

Facebook siger selv, at de når at fjerne 90 procent af alle hadefulde ytringer, før det bliver anmeldt af brugere.

Racistiske tweets

Men det er ikke kun anonyme Facebook-brugere, der deler hadefulde eller racistiske kommentarer om den kommende vicepræsident.

En lille uges tid inden Facebook-indholdet blev fjernet, måtte en irsk politiker undskylde og slette et tweet, som blev kritiseret for at være racistisk, om Kamala Harris.

På omkring samme tidspunkt måtte en bestyrelsesformanden for en skole i Californien fratræde sin post, efter at hans kone havde delt et tweet om Kamala Harris, som blev kritiseret for at være racistisk på sociale medier.