De sælger våben specialdesignet til mexicanske narkokarteller – nu trækker Mexicos regering amerikanske selskaber i retten

Narkokartellerne i Mexico bliver stadig mere voldelige. Den mexicanske regering beskylder nu en stribe amerikanske våbenproducenter for at være skyld i den stigende vold.

Desperate familier krydser floden Rio Grande for at komme ind i USA fra Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: Go Nakamura/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mexicanske regering anklager nu en række amerikanske våbenproducenter for at være skyld i den stigende vold, som narkokartellers krig mod myndighederne har udløst i det mellemamerikanske land.

Det sker i et hidtil uset forsøg på at stoppe strømmen af ​​våben over grænsen fra USA.

Regeringen sagsøger virksomhederne for bevidst at have markedsført deres våben til narkokartellerne i Mexico, og regeringen kræver, at de betaler ti milliarder dollar i erstatning.

»Vi vil ubetinget fortsætte denne proces, og vi vil vinde retssagen og drastisk reducere den ulovlige import af våben til Mexico,« sagde Mexicos udenrigsminister, Marcelo Ebrard, onsdag ved et pressemøde.

Det skriver The Guardian.

Den mexicanske regering sagsøger i alt seks våbenproducenter ved en domstol i delstaten Massachusetts i USA. Ifølge anklagerne har det sorte marked for skydevåben i Mexico fungeret som en »økonomisk livsnerve« for de amerikanske våbenproducenter.

En undersøgelse igangsat af den mexicanske regering fandt, at der på ti år er smuglet i alt 2,5 millioner våben ind i Mexico. I samme periode er landets narkotikakarteller blevet stadig mere brutale. Fra 2006 til 2012 er det anslået, at 60.000 personer mistede livet som følge af narkotikarelateret vold.

Mexicos regering argumenterer med, at de amerikanske producenter har designet deres våben med »det specifikke formål« at tiltrække mexicanske kriminelle. For eksempel sælges en pistol fra virksomheden Colt's Manufacturing Company med et indgraveret billede af den mexicanske revolutionær Emiliano Zapata. Han betragtes som nationalhelt i Mexico. Yderligere anklager regeringen producenterne for ikke at føre tilstrækkelig kontrol med de lokale distributører.

Der har tidligere været præcedens for, at våbenvirksomheder – om det så bare er for at pleje deres ry – har betalt erstatning. Blandt andet betalte våbenproducenten Remington næsten 33 millioner dollar til familier, der var berørt af skolemassakren i Sandy Hook i Connecticut i 2012, hvor 26 blev dræbt. Ofrene var primært børn. Anklagen lød, at Remingtons markedsføring af skydevåben bidrog til massakren.

Store migrationsstrømme

Beskyldningerne fra Mexico kommer på et tidspunkt, hvor USA fortsat har store problemer med strømmen af migranter, der krydser grænsen fra Mexico til USA.

Præsident Joe Biden har ført en langt blødere migrationspolitik end sin forgænger, hvilket har medført en voksende strøm af migranter, der forsøger at flygte fra den vold, som narkokartellerne er skyld i.

Biden-administrationen har blandt andet oprettet en taskforce, der skal hjælpe med at genforene adskilte familier ved at identificere deporterede forældre. Samtidig er de mange børn og familier dog ved at få systemet i grænseområdet til at kollapse.

Ingen af de seks våbenproducenter har svaret på anklagerne.

Mexico har en streng våbenlov, hvor det ikke er tilladt at købe skydevåben.