De løb storm med røde kasketter og horn i panden. Nu frygter FBI, at de vil klæde sig som soldater

FBI har de seneste dage været i færd med et omfattende sikkerheds- og overvågningstjek forud for indsættelsen af Joe Biden som USAs nye præsident. Nu lurer en ny frygt for, at fremmødte vil udgive sig for at være fra Nationalgarden.

Voldelige demonstranter stormede 6. januar Capitol Hill i Washington, D.C. Nu frygter FBI, som er det amerikanske forbundspoliti, et angreb ved indsættelsen af Joe Biden som USAs præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

De fleste har sikkert set billederne af den prominente QAnon-figur Q Shaman, som med bar mave, horn i panden og det amerikanske flag malet i ansigtet var i forreste række, da Trump-tilhængere stormede Capitol-bygningen 6. januar.

Nu overvejer flere QAnon-tilhængere en noget anden forklædning i forbindelse med indsættelsen af Joe Biden som USAs nye præsident – denne gang som de 25.000 soldater fra Nationalgarden, der er kaldt til Washington, D.C. for at sørge for sikkerheden ved indsættelsen af Joe Biden som USAs nye præsident.

Der plejer at være titusindvis af amerikanere på The National Mall, når nye præsidenter indsættes. På onsdag vil der ikke være nogen – derimod vil 191.500 amerikanske flag dække The National Mall og repræsentere det amerikanske folk, som i år ikke kan rejse til Washington, D.C. for at overvære indsættelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix.

Vil udgive sig for at være soldater

Ifølge FBIs sikkerhedsbriefing og seneste efterretningsrapport mandag aften har flere QAnon-tilhængere og »ensomme ulve« planer om at møde op til begivenhederne i morgen.

Det amerikanske forbundspoliti holder især øje med personer, der deltog i den voldelige belejring af Kongressen 6. januar, og har ifølge den efterretningsrapport, som The Washington Post har læst, én særlig bekymring.

En bekymring, der bygger på onlinefora, hvor QAnon-tilhængere og »ensomme ulve« skriver om, at de vil udgive sig for at være soldater fra Nationalgarden for at kunne trænge ind og skabe optøjer ved selve indsættelsen af Joe Biden, skriver The Washington Post.

Et stort område omkring Kongressen er nu en »grøn zone«, hvor uvedkommende ikke har adgang. 25.000 soldater fra Nationalgarden er til stede i Washington for at sørge for sikkerheden i dagene op til indsættelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Samuel Corum/AFP/Ritzau Scanpix.

Selvom FBI har indsamlet »mistænksom trafik« i forbindelse med overvågningen af personer, der deltog i belejringen 6. januar, har tjenesten indtil videre ikke opsporet noget, der »tyder på en specifik handling«.

FBI har afvist at oplyse det reelle trusselsniveau, men FBI-direktør Christopher A. Wray kunne i sidste uge oplyse, at man overvåger »omfattende mængder af onlinefora«, og at FBIs sikkerhedstjek er grundigt.

»Vi overvåger alle indgående spor, hvad enten det er opfordringer til væbnet protest, potentielle trusler, der hænger sammen med belejringen af Capitol-bygningen 6. januar, eller andre former for potentielle trusler i forbindelse med indsættelsen af den nye præsident,« fortæller Christoffer A. Wray til The Washington Post.

Frygter »insiderangreb«

FBI har også undersøgt mulighederne for et brutalt skrækscenarie: at den nye præsident, Joe Biden, kan blive udsat for et angreb af de selvsamme betjente og soldater, som har til opgave at beskytte præsidenten og sørge for sikkerheden i Washington, D.C. og resten af landet.

Selvom FBI undersøger ethvert trusselsscenario, har der indtil videre ikke været store optøjer, voldelige protester eller lignende begivenheder. FBI har advaret om planer om »bevæbnede protester« i hovedstaden og alle 50 delstatshovedstæder i netop disse dage, men lige nu er alt roligt.

Især søndag havde myndigheder forventet voldelige demonstrationer fra den højreradikale gruppe Boogaloo Boys i alle 50 delstater, men flere steder var der flere journalister og politibetjente, end der var bevæbnede demonstranter.

FBI fortsætter stadig jagten på de mennesker, der belejrede Capitol-bygningen 6. januar, og opfordrer befolkningen til at henvende sig, hvis de ser nogen af de mistænkte.