De forsøgte at lokke hende i fælden, men så blev de opdaget. Det var som et »langt ude-filmplot«

En formodet iransk spionring er blevet optrevlet og sigtet for kidnapningsforsøg i USA. Målet var en iranskfødt journalist og kvinderettighedsaktivist, der bor i New York. Deres plan var spektakulær – og skræmmende.

Masih Alinejad, iransk journalist og kvinderettighedsaktivist, ses her på scenen til The World Summit i New York 12. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun var kendt for gå i struben på det iranske styre. Den obligatoriske hijab er ligesom Berlinmuren. Når den falder, falder det iranske styre også, har den iranskfødte Masih Alinejad engang sagt.

Nu er fire formodede iranske spioner blevet anklaget for at forsøge at kidnappe hende. Planen gik efter sigende ud på at få Masih Alinejad væk fra sit hjem i Brooklyn i New York og til et land, hvor det var mulig at få hende udleveret til Iran og sat i fængsel.

William Sweeney, chefen for FBIs kontor i New York, siger til The Guardian, at anklagerne minder om »et langt ude-filmplot«.

»Vi mener, at en gruppe med opbakning fra den iranske regering konspirerer om at kidnappe en USA-baseret journalist her på vores jord og tvinge hende til at vende tilbage til Iran. Det kommer ikke til at ske på vores vagt,« siger William Sweeney.

Først forsøgte Irans efterretningstjeneste angiveligt at overtale Masih Alinejads familie hjemme i Iran til at lokke hende til et tredje land i Mellemøsten, som hun kunne kidnappes fra. Familiemedlemmerne blev tilbudt penge for det, men de afviste. Det kostede. I september 2019 blev en af hendes familiemedlemmer anholdt og dømt otte års fængsel for at have kontakt med hende.

Det var tidligere lykkedes det iranske styre at bruge netop teknikken med at lokke dissidenter på rejser til lande, der var venligtsindende mod Iran. En af dem var den 42-årige journalist Ruhollah Zam, som var flygtet fra Iran i 2011 og boede i Frankrig. Han blev lokket til Irak i 2019, hvor han blev anholdt af det lokale politi og sendt tilbage til Iran. Her blev han dømt for spionage og henrettet i 2020.

En anden dissident, den iransk-amerikanske Jamshid Sharmahd, blev lokket til Dubai i 2020, hvor han forsvandt og senere dukkede op i et iransk fængsel.

Speedbåd til Venezuela

I sagen om Masih Alinejad blev der tilsyneladende lagt en ny slagplan. Den skulle gå ud på at lokke hende ud på en speedbåd på havet, hvor hun skulle fragtes fra USA til Venezuela, som også har gode forbindelser til Teheran.

Komplottet tog fart i juni 2020, hvor iranerne hyrede en privatdetektiv i New York, som fik til opgave at overvåge Masih Alinejad. Detektivbureauet blev spist af med en dækhistorie om, at en af af hendes venner var flygtet fra Mellemøsten og havde efterladt ubetalte regninger. Derfor forsøgte kreditorerne at finde vennen gennem Masih Alinejad.

Men FBI var på sagen og hackede sig angiveligt ind i den formodede spionrings elektroniske enheder, hvor de har overvåget kommunikationen. Her har de set, hvordan gruppen har researchet på, hvordan man kommer fra Masih Alinejads hjem i Brooklyn til havnefronten. De har også researchet på udlejning af militære speedbåde og rejseruter til søs fra New York til Venezuela.

I FBIs papirer er Masih Alinejad anonymiseret, men hun bekræfter selv, at hun var målet.

»For omkring otte måneder siden advarede FBI mig om, at der var et komplot mod mig. Jeg sagde, at det ikke var noget nyt, jeg får dødstrusler hver dag,« skriver hun i en mail til The Guardian.

»Komplottet er temmelig forfærdeligt, men FBI var årvågne. Min familie boede i tre sikrede huse i tre måneder,« skriver hun.