Cohen føler sig truet af Trump: Tidligere advokat aflyser høring i Kongressen

Michael Cohen ønsker ikke at blive skrevet ind i historien som »skurken« i præsident Trumps embedsperiode.

Præsident Donald Trump (t.h.) og hans tidligere advokat, Michael Cohen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY, NICHOLAS KAMM

Tidligere advokat for præsident Trump, Michael Cohen, har udsat sit vidnesbyrd for Kongressen på ubestemt tid, meddelte hans advokat onsdag. Vidnesbyrdet skulle være afgivet en gang i næste måned, men nu må demokraterne i Repræsentanternes Hus se langt efter den første store forestilling i planen om at finkæmme hele Trumps regeringsapparat.

Cohens advokat, Lanny Davis, begrundede beslutningen med angreb fra Trumps side. Da Cohen havde indvilliget i at afgive vidnesbyrd, begyndte præsidenten at antyde, at en af Cohens slægtninge var under efterforskning for en ikke nærmere bestemt forbrydelse.

Demokraterne har kaldt præsidentens angreb for »typisk mafiataktik« til udøvelse af pres.

»Det mest foruroligende af det hele er, at Cohen er blevet skræmt,« siger medlem af Huset Elijah Cummings, demokrat fra Maryland og formand for Husets undersøgelsesudvalg. »Og ikke alene er han selv blevet skræmt, han mener også, at hans familie er blevet truet.«

Trump har afvist beskyldningen. Cohen, der i sidste måned blev idømt tre et halvt års fængsel for at lyve for Kongressen, er blevet »truet af sandheden,« sagde han.

Michael Cohens beslutning om at aflyse høringen var et sidste tilbagetog fra det, der ellers tegnede til at blive en spektakulær begivenhed. Han har sagt, at han ikke ønsker at blive fremstillet som »skurken« i Trumps embedsperiode, og han havde oprindeligt indvilliget i at aflægge en »fuld og troværdig forklaring« om sit arbejde for Trump for Husets undersøgelsesudvalg, der formelt hedder House Oversight and Reform Committee.

Antydninger om Cohens familie

Cohens tilbagetog sætter også demokraterne i Repræsentanternes Hus i en noget akavet situation. De skal nu beslutte, om de vil tvinge Cohen til at afgive vidnesbyrd på trods af hans bekymring for sin egen sikkerhed, eller om de helt skal frafalde tanken om en høring.

Elijah Cummings (demokrat/Maryland) taler med journalister i Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK WILSON.

Elijah Cummings har sagt, at han meget snart vil træffe en afgørelse om, hvorvidt Cohen skal indstævnes med henblik på at afgive vidnesbyrd, eller om man vil lade ham gøre det under mere private former bag lukkede døre.

Uden for citat har præsident Trumps medarbejdere spået, at Cohen ville bakke ud af forpligtelsen til at vidne på Capitol Hill. Republikanerne var begyndt at forberede spørgsmål om hans karakter og hans arbejde forud for hans tid med Trump Organization.

Præsidenten selv har på Twitter antydet, at Cohens familiemedlemmer også ville blive genstand for undersøgelser. I et nyligt interview med Jeanine Pirro fra Fox News opfordrede han til, at Michael Cohens svigerfar blev efterforsket, dog uden at afsløre nogen detaljer. Trump har tidligere antydet, at Cohens svigerfar Fima Shusterman, der har østeuropæisk baggrund, har forbindelser til forbryderbander.

Oversættelse: Lars Rosenkvist