CNN-fyring har sat gang i hed debat: Er det totalt forbudt at kritisere Israel i USA?

CNN har valgt at fyre professoren Marc Lamont Hill, efter at han beskyldte Israel for etnisk udrensning. Nu overvejer hans universitet også at give ham sparket. Mange politikere og kommentatorer mener, at amerikanske medier slet ikke tør gå kritisk til Israel.

Professoren Marc Lamont Hill er havnet i lidt af et stormvejr, efter at han har holdt en Israel-kritisk tale. Fold sammen
Læs mere

Professoren Marc Lamont Hill holdt i sidste uge en tale, der nu har igangsat en debat om ytringsfrihedens tilstand i amerikanske medier og på USAs universiteter.

Hele sagen begyndte, da Lamont Hill var blevet inviteret ind i FNs hovedkvarter for at holde tale i anledning af FN-dagen for solidaritet med det palæstinensiske folk. Her sagde professoren blandt andet, at Israel begår »statslig vold og etnisk udrensning« mod palæstinensere.

Og så advokerede han for et »frit Palæstina fra floden til havet« – en kommentar som ifølge kritikere er en opfordring til at udslette staten Israel.

Talen gav Marc Lamont Hill store problemer. Den israelske lobby i Washington beskyldte talen for at være antisemitisk. Allerede dagen efter valgte nyhedsmediet CNN at ophæve kontrakten med professoren, som ofte er blevet brugt som politisk kommentator. Og i weekenden blev Lamont Hill så også kritiseret i kraftige vendinger af sin egen arbejdsplads – Temple University i Philadelphia. Universitets bestyrelsesformand, Patrick O'Connor, kaldte hans tale »sørgelig« og »frastødende«.

Formanden er gået i gang med at undersøge, om Lamont Hill kan blive fyret.

»Jeg er ikke glad. Bestyrelsen er ikke glad. Ledelsen er ikke glade. Folk ville have ham fyret med det samme. Vi finder ud af, hvilke muligheder vi har,« sagde O’Connor ifølge mediet The Inquirer.

Mange amerikanske politikere, journalister og propalæstinensiske aktivister, mener dog, at CNNs og universitetets behandling af Lamont Hill tydeliggør, at det amerikanske samfund har en usund berøringsangst i forhold til Israel.

Det nyvalgte kongresmedlem Rashida Tlaib, som er den første amerikansk-palæstinensiske kvinde i Kongressen, skriver på Twitter:

»At kritisere Israels undertrykkende politik, at advokere for, at palæstinensere bliver respekteret og for, at både israelere og palæstinensere kan have fred og frihed, er ikke antisemitisk. CNN, vi har alle ret til at tale om uretfærdigheder hvor som helst.«

I den venstreorienterede israelske avis Haaretz skriver journalisten Gideon Levy, at Israel tilsyneladende er totalt urørlige i amerikanske medier. Den palæstinensisk-amerikanske kommentator Mariam Barghouti skriver, at CNNs slogan »Facts First« åbenbart ikke gælder mediets dækning af Israel. Og en underskriftindsamling, der opfordrer CNN til at undskylde og genansætte Marc Lamont Hill, har nået omtrent 12.000 underskrifter.

Flere mener også, at CNN agerer dobbeltmoralsk, da de ofte benytter sig af politikeren Rick Santorum som politisk kommentator, selv om han har udtalt, at der »slet ikke findes palæstinensere,« da alle, som lever i de besatte palæstinensiske områder, bør betegnes som israelere.

I en lang række opdateringer på sociale medier har Lamont Hill forsvaret sig selv. Han skriver, at han er dybt kritisk over for Israels politik og ageren, men afviser klart, at hans tale af den grund er antisemitisk.

»Jeg støtter ikke antisemitisme, drab på jøder eller nogle af de andre ting, der er blevet udledt  af min tale. Jeg har brugt mit liv på at bekæmpe de ting,« skriver han på Twitter.