Bussen kørte ind midt i New York City – her antænder den et kæmpe slagsmål om migranter

Antallet af illegale migranter sætter rekord under Joe Biden. I Texas er grænsebyer ved at bukke under for presset af migranter. Delstatens guvernør har fået en idé, der skal få præsidenten til at vågne op: Han sender busser fyldt med migranter til Østkystens venstreorienterede storbyer.

 
Video af migrantbusser, der køres fra Texas ind til New York City og Washington DC. Video: Twitter; Fox News. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Busserne plejer at rulle ind i storbyerne, når solen står op.

De er fyldt med migranter. Og med betændt politik.

I delstaterne Texas og Arizona er de republikanske guvernører så frustrerede over det rekordhøje antal illegale migranter, at de nu sætter migranterne på busser og kører dem til Washington, D.C. og New York City.

Busserne kører 30 timer gennem USA og ankommer til de venstreorienterede storbyer med et klart budskab:

Hvis I så gerne vil have åbne grænser, kan I selv smage på problemet. Værsgo.

I Washington, D.C. bliver unge latinamerikanske mænd og familier sat af bussen i byens centrum nær Kongressen flere gange om ugen – ofte har de ingen penge eller noget sted at tage hen.

6.000 migranter er blevet kørt til hovedstaden siden april – nok til, at byens demokratiske borgmester har bedt Nationalgarden om hjælp til at huse de nyankomne.

Migranterne i Texas går ombord på busserne frivilligt. Turen nordøstpå er gratis. Siden april har Texas-guvernør Greg Abbott sendt anslået 4.500 migranter fra Texas til Washington DC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefani Reynolds/Ritzau Scanpix.

Joe Biden rykkede ind i Det Hvide Hus med løfter om et opgør med Donald Trumps murbyggere og benhårde grænsepolitik.

Siden da er antallet af migranter, der ulovligt krydser USAs sydlige grænse på det nærmeste eksploderet. Det seneste år har grænsepolitiet stoppet omtrent 2,4 millioner illegale migranter – nogle af dem gengangere – hvilket er flere end nogensinde før.

I Texas er grænsebyer ved at bukke under for presset, og også demokratiske borgmestre råber om hjælp.

Texas-guvernør Greg Abbott har længe kritiseret Joe Biden og Østkystens demokratiske ledere for at lade Texas i stikken – som en græker, der ikke mener, at Nordeuropa tager Middelhavslandenes migrantproblem alvorligt.

I april besluttede Abbott så at bruge texanernes skattepenge på at sende de første busser mod hovedstaden.

»Så kan Biden-regeringen bedre hjælpe de mennesker, den tillader at krydse vores grænse,« sagde guvernøren syrligt.

40 begyndte busturen – men kun 14 stod af

Den seneste uge er det politiske busslagsmål intensiveret, efter at de første migrantbusser er begyndt at rulle ind på den store Port Authority-busterminal midt på Manhattan.

New York City er den »ideelle destination« for migranterne, håner Greg Abbott. Her kan de nyde godt af borgmester Eric Adams’ løfter om at sikre boliger til hjemløse, forklarer Texas-guvernøren.

Tabloidavisen New York Post har dækket busskænderiet tæt, for det er en sprængfarlig amerikansk debat: Udkantsamerika mod New York. Republikaner mod demokrat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Avisens forside.

Borgmesteren stod personligt klar til at tage imod den anden migrantbus fra Texas, da den rullede ind sidste uge.

Han lovede at hjælpe migranterne med at sted at sove eller transport ud af byen, men tordnede også mod den texanske afsender:

»Greg Abbott misbruger uskyldige mennesker i et politisk spil,« sagde han og beskyldte busserne for at være en »gimmick« i den verserende valgkamp.

Eric Adams har truet med at sende busfulde af newyorkere den anden vej for at føre valgkamp mod Greg Abbott i Texas forud for midtvejsvalget, skriver New York Post.

Migranterne i Texas går ombord på busserne frivilligt. Turen nordøstpå er gratis.

40 personer steg om bord på en bus, der ankom til New York forrige søndag. Da den nåede frem, var kun 14 ombord. De øvrige var stået af bussen undervejs på den 30 timer lange tur. Det er uvist hvor.

Nu lever de som illegale migranter et ukendt sted i USA, mens de venter på at få en indkaldelse til en samtale, der skal afgøre deres asylsag.

De amerikanske myndigheder estimerer, at 11 millioner illegale migranter lever i USA, mens et studie fra Yale-universitetet vurderer, at det reelle tal er højere end 20 millioner.

Nogle af de illegale migranter har krydset grænsen uden at blive opdaget. Andre dukker aldrig op til deres asylsamtaler.

Joe Biden lapper huller i Trumps mur

To tredjedele af de amerikanske vælgere mener, at Joe Biden håndterer grænseproblematikken skidt.

Bidens grænsepolitik har i det hele taget været præget af brudte løfter og forvirring:

»Der vil ikke blive bygget en meter mere af muren,« lovede Joe Biden i valgkampen i 2020.

Præsidenten har dog netop godkendt, at der bliver opført fire store murstykker i Yuma i Arizona, hvor migranter krydser gennem »huller« i muren. Hullerne er blandt de travleste korridorer for illegale migranter, skriver NBC News.

Et brasiliansk familie går igennem en af de åbninger i muren ved Yuma i Arizona, som nu skal lukkes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eugene Garcia/AP/Ritzau Scanpix.

Ifølge regeringen handler byggeriet ikke først og fremmest om at holde migranter ude – men om at lukke en farlig strækning, hvor krydsende migranter risikerer at falde i en flod.

Balladen om Title 42

Title 42 er en særlov, der giver regeringen lov til at afvise asylansøger ved grænsen med henvisning til risikoen for covid-19 – også selvom nogle migranter står klar med negative covid-19-test.

Trump-regeringen brugte hyppigt særloven. Joe Biden lovede at skille sig af med den.

Amerikanske domstole har dog flere gange fastslået, at loven ikke kan ophæves. Og imens har Biden-regeringen brugt Title 42 til at sende mere end en million migranter ud af landet.

Title 42 kan dog ikke bruges til at sende alle retur: På grund af diplomatiske stridigheder kan USA ikke returnere migranter fra blandt andet Venezuela, Cuba og Nicaragua.

Joe Biden kæmper stadig for at annullere Title 42. Hvis det sker, vil antallet af daglige illegale grænsekrydsninger stige fra 8.000 til 17.000, har Department of Homeland Security estimeret.

Et foto, grænsepolitiet ville ønske ikke fandtes: Grænsevagter jager migranter, som har krydset grænsefloden til USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Ratje/AFP/Ritzau Scanpix.

»I skal ikke komme«

Joe Biden bliver beskyldt for at være migrantmagneten, der har fået antallet af illegale migranter til at stige voldsomt.

»Han vinker illegale fremmede ind som en baseballtræner, der giver sin stjerneløber besked på at løbe hjem,« skriver den konservative avis Washington Times.

Som kandidat lovede Biden at afvikle Trumps »inhumane metoder«, men som præsident er han blevet overrasket over, at løfterne om en mere gæstfri migrationspolitik har tiltrukket rekordmange latinamerikanere.

»I skal ikke komme,« sagde han sidste år, da migrationscentrene ved grænsen løb tør for sengepladser.

Lige lidt hjælper det. I maj i år stoppede grænsepolitiet 241.000 illegale migranter – det højeste antal på en måned nogensinde.

Migrationspolitik er nemmere, når man er i opposition.