Biden vil også have de vaccinerede til at bære mundbind – og nye data bakker ham muligvis op

Nyt studie antyder, at deltavarianten er lige så smitsom som skoldkopper. USA ruster sig til »kamp«, og nu risikerer vaccinerede borgere også at skulle bruge mundbind igen.

Præsident Joe Biden vil have flere amerikanere til igen at bruge mundbund. Sådan lød budskabet, da præsidenten torsdag aften dansk tid afholdt pressemøde i Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nervøsiteten er igen begyndt at brede sig hos de amerikanske myndigheder.

Deltavarianten af ​​coronavirus »smitter lige så nemt som skoldkopper« og ser samtidig ud til at forårsage mere alvorlige sygdomsforløb end andre varianter.

Sådan lyder den deprimerende melding fra The Washington Post, der har fået indblik i et nyt, endnu ikke publiceret studie fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

Præsident Joe Biden forsøger nu at komme problemerne til livs. Torsdag aften dansk tid meddelte han således, at alle føderalt ansatte, der ikke er blevet vaccineret, skal bære mundbind, når de møder fysisk på arbejde. Derudover skal de holde fysisk afstand og testes ugentligt.

Men mest opsigtsvækkende opfordrer præsidenten også folk til at følge et nyt råd om at bære mundbind i højrisikoområder, selvom de er vaccinerede.

Og det er der en god grund til.

Et andet endnu ikke publiceret studie fra CDC viser nemlig, at vaccinerede personer, der er inficeret med deltavarianten, kan bære på store mængder af virussen i næse- og halsområdet. Også selvom de altså er vaccineret. Det fortæller Rochelle Walensky, direktør for CDC, til The New York Times.

Det går imod, hvad forskere havde observeret hos vaccinerede mennesker inficeret med tidligere varianter af virussen, som for det meste syntes ude af stand til at inficere andre, forklarer Walensky til avisen.

Tidligere lød CDCs anbefaling derfor også, at vaccinerede borgere ikke behøvede at bære mundbind indendørs, da risikoen for at overføre smitte var lav.

Smitten vokser

Konklusionen på det nye studie kan være et hårdt slag mod den hidtidige praksis, da det antyder, at vaccinerede personer kan være lige så smitsomme som uvaccinerede, selvom de ikke har symptomer, skriver The New York Times.

CDC fortæller til The New York Times, at uvaccinerede personer fortsat står for størstedelen af smitten, men de nye resultater skal alligevel tages seriøst, da de viser, hvordan vaccinerede borgere også kan være smittebærere.

Det kan derfor være nødvendigt for vaccinerede at bære mundbind – ikke bare for at beskytte sig selv, men for at beskytte andre, forklarer direktøren for CDC.

De nye studier og præsident Bidens nye tiltag kommer samtidig med, at USA oplever en øget spredning af deltavarianten. Søndag advarede USAs ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, om at landet er på vej i den forkerte retning med hensyn til pandemien.

I USA er næsten 49 procent af befolkningen færdigvaccineret.