Bernie Sanders’ danske fans: »Han er jo Obama gange tre!«

Lørdag er der primærvalg i sydstaten South Carolina, hvor det vil vise sig, om Demokraternes frontløber, Bernie Sanders, kan sikre sig nok stemmer fra afroamerikanske vælgere, hvilket hidtil har været vanskeligt for mange kandidater. Men det er ikke kun i USA, at hans popularitet stiger – Sanders har nemlig også en gruppe »die hard«-støtter i Danmark.

Reportagebilleder fra paneldebat afholdt af den danske organisation Denmark for Bernie Sanders. I debatten deltog Jakob Thiemann fra Socialdemokratiet, Pelle Dragsted fra Enhedslisten og amerikanske Derek Denman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Med en gennemsnitsalder på 30 år sidder to dusin engagerede amerikanere og danskere og drikker kolde Tuborg Classic, mens de entusiastisk diskuterer manden, de alle sammen er mødt op for at tale om – den demokratiske præsidentkandidat og senator Bernie Sanders.

»Denmark for Bernie Sanders« afholdt forleden deres første officielle arrangement. I Alternativets lokaler i København.

»Han er jo Obama gange tre!« lyder det fra en lille gruppe, der står i hjørnet og sipper til deres kolde dåseøl, mens de venter på, at paneldebatten går i gang.

Afdæmpet lys, planter og farvede lyskugler dekorerer loftet og giver en fornemmelse af en intim atmosfære krydret med grin og hyggesnak i krogene. Begejstringen er ikke til at tage fejl af – det er benhårde Sanders-tilhængere, der befinder sig i lokalet bag Nørreport.

Nogle bærer endda T-shirts fra hans kampagne mod Hillary Clinton tilbage i 2016.

I paneldebatten afholdt af Denmark for Bernie Sanders deltog Pelle Dragsted fra Enhedslisten (tv.), Jakob Thiemann fra Socialdemokratiet og amerikanske Derek Denman (th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Selv i en lille forsamling i Indre København er det ikke til at tage fejl af, hvad Sanders’ kampagne vækker i folk: følelser, engagement og motivation. Alle er kommet for at udtrykke deres begejstring, der er ikke plads til andet.

»Det her valg er det vigtigste valg i hele min livstid. Det er en test af demokratiet,« lyder det fra en entusiastisk Pelle Dragsted (EL), tidligere medlem af Folketinget. Han er en af de tre, der er inviteret til at tale til forsamlingen.

Ud over ham er suppleant til Europa-Parlamentet Jakob Thiemann (S) og Derek Denman, en amerikaner bosat i Danmark, inviteret til at tale.

Jakob Thiemann mener ligefrem, at danske politikere kan lære noget af den selverklærede demokratiske socialist.

»Jeg synes, at vi skulle tale lidt mere som Bernie Sanders. Vi bliver nødt til at sige: »Fuck af, Wall Street, fuck af, børsen«,« fortæller han et publikum, som lytter opmærksomt.

Der bliver nikket på hovederne rundtomkring i lokalet, da han afslutter:

»Jeg tror, at Bernie Sanders er den eneste, der har det, der skal til for at slå Donald Trump.«

Bernie Sanders vækker entusiasme blandt vælgerne

Spørgsmålet om valgbarhed er tilbagevendende blandt moderate republikanere og demokrater i USA, som frygter, at Sanders’ politik er for radikal. Men dette argument køber de danske tilhængere ikke.

Er det realistisk, at Bernie Sanders kan vinde over Donald Trump?

»Jeg ved ikke, om det er realistisk,« lyder det fra Maria Adelmann, som er bosat i Baltimore, men håber på snart at flytte til Danmark.

Hun er for nylig begyndt at engagere sig i politik og arbejder frivilligt for Sanders’ kampagne, som har vækket noget i hende.

»Det eneste, jeg ved, er, at han er den eneste, der har vist sig at kunne vække entusiasme blandt folk. Han er den eneste, der kan engagere nye vælgere,« tilføjer hun med et smil.

Hendes partner og en af talerne fra paneldebatten, Derek Denman, nikker og tilføjer:

»I 2016 udelukkede alle, at Donald Trump ville vinde, og se, hvad der skete.«

De resterende deltagere i paneldebatten køber heller ikke præmissen om, at Sanders ikke er valgbar.

Så snart spørgsmålet om, hvorvidt Sanders kan tiltrække moderate vælgere, bliver stillet, flyver hænderne i vejret. Det er en absolut absurd tankegang, mener mange.

»På et tidspunkt bliver vi nødt til at stoppe med at bruge det argument, når han gang på gang vinder stater,« lyder det fra en ung kvinde på anden række.

Hendes udsagn vækker latter og nik blandt de andre deltagere.

Det helt store argument, der bliver gentaget gang på gang, er: »Hvis der er noget, vi har lært af valget i 2016, så er det, at moderate kandidater ikke kan få folk til stemmeboksen.«

Her hentyder de alle til Hillary Clinton i 2016 – en moderat demokrat, som blev spået til at kunne slå Trump frem for Sanders. Sanders’ tilhængere mener, at Det Demokratiske Parti burde tage ved lære af sine fejl og bakke op om Sanders-revolutionen.

På nuværende tidspunkt viser meningsmålinger, at Bernie Sanders står til en andenplads ved aftenens valg i South Carolina. Det er det sidste valg, inden det på tirsdag går løs til Super Tuesday, hvor 14 stater stemmer. Her kan de demokratiske kandidaters skæbne for alvor blive afgjort.

Lige nu er senatoren frontløberen i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat.