Analyse: Trump vil nedbryde arven efter Obama: Nu har han fået sin ultimative chance

Præsident Donald Trump har i årevis bekæmpet alt, hvad hans forgænger stod for politisk. Nu kan præsidenten måske få sin største sejr.

Donald Trump har formået at rulle flere af Barack Obamas vigtige resultater tilbage. På billedet ønsker Barack Obama sin efterfølger, Donald Trump, tillykke ved indsættelsen som ny præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngang/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump fik forleden med en afgørelse fra en dommer i Texas sin ultimative chance for at nedbryde arven efter Barack Obama, og præsidenten kan næsten ikke få armene ned.

»Wow,« var Trumps første reaktion på Twitter.

»Obamacare er blevet udråbt som forfatningsstridig af en højt respekteret dommer i Texas. Fantastiske nyheder for Amerika!«

Nu er det ikke overraskende, at en republikansk præsident ønsker at udstikke en anden politisk kurs efter otte år med en demokrat i Det Ovale Værelse.

Alligevel er det ofte til diskussion, om Trump mest af alt er drevet af et bittert personligt opgør med Barack Obama, eftersom Trump i helt usædvanlig grad er optaget af at komme sin forgængers største triumfer til livs.

Altså en politisk filosofi, der bygger på, at hvis Obama var for det, så er jeg imod det, uanset om det var godt eller skidt.

Eller som The Guardians Washington-redaktør, David Smith, konkluderer i en analyse:

»Fra klimaforandringer over retssystemet til internationale relationer – sjældent har den, der har siddet i Det Ovale Værelse, været så besat af at bruge en motorsav til at skære en andens arbejde ned.«

Trump har trukket USA ud af klimaaftalen fra Paris og Iran-aftalen – Obamas to største internationale milepæle, ligesom han på den internationale scene har ophævet Obamas TPP-handelsaftale og rullet aftalen med Cuba tilbage.

På hjemmebane i USA har han været optaget af at fjerne progressive tiltag for homoseksuelle og transseksuelle, som også stod som et varemærke for Obama.

Men Obamas største arv – Obamacare – har Trump til sin store ærgrelse hidtil ikke formået at tage et stort opgør med, selv om han faktisk lovede at opløse den »katastrofale« sygeforsikring på sin første arbejdsdag som præsident i januar 2017.

Men med den texanske dommers afgørelse øjner Trump endelig en stor mulighed. Afgørelsen træder dog ikke i kraft øjeblikkeligt, og den vil blive udfordret på alle måder i retssystemet.

Den usande raceteori var gnisten

Men hvorfra stammer Trumps foragt for sin forgængers sejre?

Muligvis fra den dag i april 2011, da Barack Obama gjorde ham til grin foran Washingtons elite under en tale ved den årlige, traditionsrige gallamiddag for journalister i Det Hvide Hus.

I ugerne op til middagen havde Trump igen og igen fremført en usand raceteori om, at Obama måske var muslim og slet ikke født i USA, og at han derfor var en ulovligt valgt amerikansk præsident. Det fik til sidst præsident Obama til at offentliggøre sit fødselscertifikat, og i en sarkastisk og ironisk tale under middagen gav han hårdt igen, mens Trump sad i salen og blev ydmyget af alles latter.

»Nu kan han komme til at fokusere på det, der betyder noget,« sagde Obama om Trump og tilføjede: »Ligesom – forfalskede vi månelandingen?«

Men Obamas ydmygelser stoppede ikke der. Han skosede også Trumps politiske ambitioner.

»Sig, hvad I vil om Trump. Han vil helt sikkert bringe forandring til Det Hvide Hus.«

Dengang var det, som om Obama var den, der lo sidst. Nu synes det at være lige omvendt.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA