Analyse: Med fyringen af sin justitsminister forbereder Trump sig på beskidt opgør om Mueller

Midtvejsvalget er ovre, og al fokus er med det samme rettet mod den særlige undersøger Robert Muellers undersøgelse. Og med fyringen af sin justitsminister forbereder Trump sig på et opgør med Mueller ved at gøre tro Mueller-kritiker ansvarlig for efterforskningen.

Mens alt var fred og fordragelighed mellem præsident Donald Trump og Jeff Sessions - Sessions indsættelsesceremoni som justitsminister den 9. februar sidste år. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

Det kom muligvis som en overraskelse, at det ville ske så hurtigt efter tirsdagens midtvejsvalg, men at præsident Donald Trump har fyret sin justitsminister Jeff Sessions er i sig selv ingen overraskelse.

Tværtimod har Trump truet med det flere gange, da han næsten fra den dag, han udnævnte Sessions til topposten har været fnysende arrig på ham.

Donald Trump mener, at Jeff Sessions er hovedårsagen til den opslidende sag, som præsidenten længe har stået i med kulegravningen af muligt samarbejde mellem Rusland og Trumps kampagnestab under præsidentvalgkampen i 2016.

For kort efter at Trump udpegede Sessions til justitsminister i 2017, erklærede Sessions sig inhabil i FBIs undersøgelse, fordi han under en høring ikke havde fortalt om møder med den russiske ambassadør i Washington, Sergey Kislyak, under præsidentvalgkampen i 2016.

Lige siden Sessions inhabilitetserklæring har præsidenten med jævne mellemrum angrebet ham, og den eneste grund til, at han ikke er blevet udskiftet, skyldes ifølge New York Times og andre medier, at præsidentens toprådgivere og republikanske politikere advarede ham imod at gøre det før midtvejsvalget, da det ville skabe uro og måske skade Republikanernes valg.

Så at Trump har været oprevet over Sessions har været en offentlig hemmelighed.

»Han tog jobbet, og så sagde han: »Jeg må erklære mig selv inhabil.« Hvad slags mand er det,« sagde Trump i et interview med Fox News tidligere i år.

»Jeg ønskede ikke at være involveret. Men når alle kan se, hvad der foregår i justitsministeriet: Nu sætter jeg altid citationstegn omkring retfærdighed

Til New York Times sagde Trump allerede i juli 2017, at Sessions aldrig skulle have erklæret sig inhabil.

»Hvis han skulle erklære sig inhabil, skulle han have fortalt mig det, før han tog jobbet, og jeg ville have valgt en anden,« sagde han til avisen.

Siden har Trump kaldt Sessions alt fra »meget svag« til »vanærende«.

Set med Trumps øjne er Sessions skyld i, at den særlige undersøger Robert Mueller blev udpeget af vicejustitsminister Rod Rosenstein, efter at præsidenten havde fyret FBI-direktør James Comey, der oprindeligt havde ansvaret for undersøgelsen.

Robert Muellers endelige undersøgelsesrapport ventes inden længe, og den ventes både at være giftig og fyldt med ubesvarede spørgsmål, hvorfor Repræsentanternes Hus formentlig vil iværksætte stribevis af høringer og muligvis rejse en rigsretssag mod præsidenten.

For efter midtvejsvalget tirsdag har Demokraterne erobret flertallet i Repræsentanternes Hus, og blot med simpelt flertal kan underkammeret rejse en rigsretssag.

Dog vil der næppe nogensinde være totredjedeles flertal i Senatet for en afsættelse af præsidenten, sådan som det kræves.

Men en rigsretssag i sig selv kan lamme Washington og blive opslidende for præsidenten.

Det åbne spørgsmål er nu, om Trump tør røre ved Mueller og hans undersøgelse, som præsidenten igen og igen har kaldt for en »heksejagt«.

Matthew Whitaker, en Trump-tro allieret, tager over som fungerende justitsminister.

Whitaker ventes også at overtage ansvaret for Ruslandsundersøgelsen og Robert Mueller fra vicejustitsministeren Rod Rosenstein.

Matthew Whitaker har længe været åbent kritisk over for Robert Mueller og hans undersøgelse.

Whitaker har sagt, at det er en »rød linje«, hvis Mueller kigger på præsidentens økonomi, og at man blot kan »reducere Sessions' budget så meget, at hans undersøgelse stort set ophører«.

Demokrater advarede allerede onsdag på det kraftigste Trump mod at røre ved Muellers undersøgelse. Og forlangte at Whitaker erklærer sig inhabil, ligesom Sessions gjorde.

Men det sker givetvis ikke. Trump begår ikke den fejl to gange - udnævner en justitsminister, der erklærer sig inhabil.

Onsdagens forløb viser derimod med al tydelighed, at præsidenten forbereder sig på et politisk opgør, der kan blive beskidt.

For Mueller er med sin undersøgelse tæt ved mål. Han har tiltalt en stribe navngivne russiske agenter for at have hacket og lækket skadelige e-mails fra Hilary Clintons kampagne under præsidentvalgkampen i 2016.

Og i sidste uge kunne NBC News og The New York Times så rapportere, at Trumps tætte allierede, Roger Stone og Jerome Corsi, længe har befundet sig i centrum for undersøgelsen.

NBC News rapporterede, at Mueller har opsnappet kommunikation, der viser, at Corsi - som Mueller stævnede i september - muligvis fik forudgående besked om, at e-mails fra Hillary Clintons kampagneformand John Podesta blev stjålet, leveret til WikiLeaks og herfra lækket.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.